Foto: TT

Dödssiffran stiger efter värmebölja i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Över 700 personer har dött i den värmebölja som de senaste tre dagarna plågat södra Pakistan. Nu manar landets premiärminister till akutåtgärder.

Värst drabbat är mångmiljonstaden Karachi och Sindhprovinsen där myndigheterna har utfärdat katastroftillstånd på sjukhusen.

49 grader

Temperaturen har uppnått 45 grader i Karachi de senaste dagarna, men i staden Turbat nära iranska gränsen nådde kvicksilvret 49 grader, enligt Pakistans meteorologiska myndighet. I Karachi, med 20 miljoner invånare, har elbrist begränsat tillgången till vatten.

Premiärminister Nawaz Sharif har uppmanat katastrofmyndigheten NDMA att vidta omedelbara akutåtgärder. Även armén har uppmanats att ge stöd åt myndigheten.

Bårhus fulla

Tusentals människor har tagits in på sjukhusen för värmeslag och bårhusen meddelar att de inte kan ta emot fler avlidna människor. Ett av bårhusen som drivs av en frivilligorganisation uppger att man tagit emot över 400 personer under de senaste dagarnas värmebölja.

”Vårt bårhus är nära bristningsgränsen. Vi råder människor att inte skjuta upp begravningar utan att försöka begrava deras döda så snart som möjligt i denna hetta”, säger talespersonen Anwar Kazmi enligt Reuters.

Men meteorologiska myndigheten meddelar nu att vädret väntas vända någon gång under kvällen, lokal tid.

– Temperaturerna kommer att falla när ett monsunregn drar in över Sindh-kusten, och drar med sig regnfall över staden, säger myndighetens generaldirektör Ghulam Rasool.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.