Sydsudan är ett av världens fattigaste länder. Svält råder enligt FN sedan februari 2017. Foto: TT

5 fakta om Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad
  1. Sydsudan blev världens yngsta stat efter självständigheten 2011. Men bara två år senare, 2013, bröt inbördeskriget ut. Fler är två miljoner har flytt landet och det talas om ungefär lika många flyktingar inom landet.  
  2. Konflikten och inbördeskriget började när president Salva Kiir, från folkgruppen dinka, avskedade vicepresidenten Riek Machar som etniskt är nuer. FN har visat att det förekommit etnisk rensning i landet och man har varnat för ett pågående folkmord. De första fredssamtalen mellan regimen och rebellerna började i januari 2014, men striderna har fortsatt efter det. I oktober 2015 kom Afrikanska unionen med en rapport som avslöjade kannibalism, gruppvåldtäkter och mordbränder i inbördeskrigets spår.  
  3. I februari 2017 deklarerade FN att det råder svält i delar av Sydsudan. Det har kallats världens snabbast växande flyktingkris och båda sidor av konflikten har anklagats för övergrepp.  
  4. Sydsudan består till största delen av landsbygd, nio av tio hushåll är beroende av antingen jordbruk, boskapsskötsel, fiske eller skogsbruk, men produktiviteten är minimal och livsmedelssäkerheten förvärras av konflikter och den ekonomiska krisen.  
  5. Landets enda exportindustri är olja. Sjunkande oljepriser har ökat på fattigdomen och gjort landet än mer sårbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.