Barack Obama utlyser katastroftillstånd i Louisiana efter stora översvämningar i området. Foto: TT

20.000 räddade undan översvämningarna i USA

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20.000 personer har räddats undan översvämningarna i Louisiana. På vissa håll fortsätter vattnet att stiga och människor uppmanas att hålla sig inomhus. Nu utfärdar president Barack Obama katastroftillstånd i området.

Efter flera dagars kraftigt regn har Louisiana och Mississippi drabbats av omfattande övervsämningar. Hittills har sex personer rapporterats omkomna, skriver ABC News. Utlysningen av katastroftillstånd gör att det går att använda federal nödfinansiering för att stötta räddningsinsatserna som pågår dag och natt för att hindra översvämningens härjningar i staten.

Tusentals hem förstörda

I Louisiana, där området kring Baton Rouge är värst drabbat, har myndigheterna tidigare utlyst undantagstillstånd.

Tusentals hem har förstörts och polisen har räddat människor ur dussintals strandade bilar på motorvägen mellan Baton Rouge och Tangipahoa, uppger AP.

Enligt myndigheterna har över 20.000 räddats ur översvämmade hus och bilar, medan över 10.000 tagit sin tillflykt till härbärgen. Vissa har tvingats sova på golvet eftersom det är brist på sängar. En del härbärgen har också tvingats evakuera på grund av vattenmassorna.

Ber om tålamod

Louisianas guvernör John Bel Edwards kallar översvämningarna för historiska och varnar för att de inte är över. I vissa områden fortsätter vattnet att stiga och invånarna uppmanas att hålla sig inomhus.

– Jag ber fortfarande människor att ha tålamod. Gå inte ut för att se er omkring. Även när vädret är bättre är det inte säkert, säger han enligt ABC News.

Vägar stängda

Över 500 husdjur har räddats undan vattenmassorna.

Omkring 200 vägar har stängts. 1.400 broar kommer att behöva inspekteras innan de öppnas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.