• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

7-åringen vädjar till Trump: Rädda barnen i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den twittrande sjuåringen Bana al-Abed från Aleppo har skrivit ett öppet brev till den amerikanske presidenten Donald Trump. Hon ber honom att hjälpa Syrien och rädda de syriska barnen.

Bana al-Abed och hennes familj kommer från östra Aleppo i det krigsdrabbade Syrien. Världen lärde känna henne när hon flitigt började twittra om vardagen i sin hemstad. Hon och hennes mamma dokumenterade förstörelsen i Aleppo och berättade om sina liv medan bomber föll. Många har berörts av sjuåringen Banas vittnesmål.

I december evakuerades Bana och hennes familj. Numer bor de i Turkiet.

USA-val 2016

Brev till Trump

Även om Bana nu är i säkerhet, så följer hon fortfarande kriget i Syrien. Hon vill att kriget ska få ett slut. I ett öppet brev, som brittiska BBC har publicerat, vädjar hon om USA:s nytillträdde president Donald Trumps hjälp.

”Käre Donald Trump,

Mitt namn är Bana al-Abed och jag är en sju år gammal flicka från Aleppo. Jag hade bott i Syrien i hela mitt liv när jag lämnade det belägrade östra Aleppo i december förra året. Jag är ett av de syriska barn som drabbats av kriget i Syrien.

Men just nu lever jag i fred i mitt nya hem i Turkiet. Jag gick i skolan i Aleppo, men den förstördes snart av bombningar.

Några av mina vänner har dött.

Jag är väldigt ledsen över det och önskar att de var här med mig eftersom vi skulle kunna leka med varandra här. Jag kunde inte leka i Aleppo, det var dödens stad.

Just nu, i Turkiet, kan jag jag gå ut och ha kul. Jag kan gå i skolan även om jag inte har börjat än. Det är därför fred är viktigt för alla, inklusive dig.

Samtidigt är det miljontals syriska barn som inte har det som jag just nu och de lider i olika delar av Syrien. De lider på grund av vuxna.

Jag vet att du blir USA:s president, så kan du snälla rädda barnen och det syriska folket? Du måste göra något för barnen i Syrien eftersom de är precis som dina barn och förtjänar fred precis som du.

Om du lovar mig att göra något för barnen i Syrien så är jag redan din nya vän.

Jag ser framemot det du kommer att göra för barnen i Syrien.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet