Bana intervjuas efter att ha räddats ur Aleppo. Foto: SVT

Twittrande sjuåring i Aleppo räddad

Uppdaterad
Publicerad

En hel omvärld har kunnat följa den sjuåriga flickan och hennes mamma då de twittrat inifrån Syriens just nu farligaste plats – det rebellkontrollerade området i östra Aleppo. Men nu kommer glädjande nyheter, Bana al-abed uppges vara i säkerhet.

Hundratusentals har följt Bana al-Abeds öde. Hennes och mammans inlägg har delats av människor världen över som uttryckt sin oro över den sjuåriga flickans säkerhet, i ett område som blivit allt farligare i takt med att striderna intensifierats.

”Kära värld. Bombningarna är intensiva nu. Varför är du så tyst, varför? Varför? Varför? Rädslan tar död på mig och mina barn”, skriver mamman Fatemah i ett av sina sista inlägg.

Syrienkriget

Men nu verkar det som att den värsta faran är över. Enligt Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet (Sams) är Bana al-Abed är en av dem som evakuerats från de rebellkontrollerade delarna av staden, rapporterar CNN.

– Prisa Gud, @AlabedBana är säker tillsammans med sin familj sedan hon har evakuerats från sin stad. Hon överlevde belägring, bombardemang och apati, skriver Sams hjälpkoordinator Zaher Sahloul i en tweet.

Sahloul har även lagt upp en bild på en leende Bana al-Abed, med sol i ansiktet, i famnen på en familjemedlem.

Syrisk-amerikanska medicinska sällskapets hjälpkoordinater har lagt upp en bild på sjuåriga Bana på twitter – i säkerhet. Foto: Twitter

Huset förstördes

Det var Bana al-Abeds mamma Fatemah som startade kontot där de berättat om krigets vardag. Inläggen har för det mesta handlat om attackerna, bristen på mat, rädslan och om döden som omringat familjen. Om hur hennes pappa skadas, och en av hennes vänner dödas i en bombattack.

I slutet av november berättar Bana att familjens hus förstörts av bomberna.

”Vi har inget hem nu. Jag har en liten skada. Jag har inte sovit sedan igår. Jag är hungrig. Jag vill leva, jag vill inte dö”.

Hon fortsätter i ett annat inlägg med en bild på huset som ligger i ruiner:

”Det här var vårt hem. Mina älskade dockor dödades i bombningen av vårt hus. Jag är väldigt ledsen, men glad för att fortfarande vara vid liv.”

Oro när kontot tystnade

Många som följt sjuåringen oroade sig för att Bana al-Abed i Aleppo hade dödats när hennes konto plötsligt tystnade i början av december, hon vädjade strax innan om fred för att kunna uppnå sin dröm om att bli lärare.

Kort därefter berättade hon om tunga bombningar i området och skrev:

”Vi är säkra på att armén kommer att fånga oss nu. Vi ses en annan dag kära värld. Adjö.”

Men en dag senare visade det sig att familjen tvingats fly sitt hem och att internetuppkopplingen inte fungerade på den nya platsen, och sedan dess har Bana och hennes mamma fortsatt att twittra från krigszonen.

Läs också: Evakueringarna från östra Aleppo fortsätter

Familjen har kunnat tas ut ur området efter att regimen och oppositionen i Syrien kommit överens om att evakuera civila från den rebellkontrollerade delen av östra Aleppo – samtidigt som man även evakuerar civila från två shiamuslimska byar i Idlib-regionen. Evakueringen försenades efer att fem bussar sattes i brand på söndagen, men har nu återupptagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet