Bana Alabed, 7-åringen twittrade om sin vardag i den svårt krigsdrabbade staden, med hjälp av sin mor. Arkivbild. Foto: TT/Twitter

7-åriga Banas sista tweet: ”Vi ses en annan dag kära värld – adjö”

Uppdaterad
Publicerad

7-åriga Bana al-Abed twittrade från krigsdrabbade Aleppo, men under söndagen raderades hennes konto av en okänd anledning. I sitt sista meddelande tog hon farväl: ”Vi ses en annan dag kära värld. Adjö.”

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om 7-åriga Bana vars mamma Fatemah skapade ett twitterkonto för att hennes dotter skulle ge kriget i Syrien ett ansikte. Nästan 100.000 personer följde flickans vardag mitt i kriget och hennes dröm var att bli lärare.

”Snälla sluta döda oss, vi behöver fred. Jag behöver fred för att kunna bli lärare” skrev hon på Twitter i för några månader sedan.

Syrienkriget

”Vi kämpar för våra liv”

Minst 20.000 människor har flytt krigshärjade Aleppo den senaste veckan och många civila har dödats i flygattacker. En av familjerna vars hus bombades var Banas. Hon skrev om händelsen den 27 november: ”Efter ikväll har vi inget hus. Det är bombat och jag står kvar i spillrorna. Jag såg döda människor och jag dog nästan själv.”

Banas mamma bekräftade då för Aftonbladet att de flytt sitt hem: ”Är på flykt. Det här är en av de värsta dagarna sedan kriget började”, meddelade hon.

Läs mer:  Vad är det som händer i Aleppo?

”Många människor dödas just nu under tungt bombardemang. Vi kämpar för våra liv. Fortfarande med er” skrev Bana på Twitter under deras flykt.

Men senare samma dag kom ett meddelande om att hon trodde att de skulle dö: ”Sista meddelandet – tunga bombningar nu. Kan inte leva längre. När vi dör, fortsätt att tala för de 200.000 som fortfarande är fast här. Hej då”

”Vi ses en annan dag kära värld”

Det var tyst på Twitterkontot resten av veckan tills ett sista meddelande skrevs under söndagen.

”Vi är säkra på att armén kommer att fånga oss nu. Vi ses en annan dag kära värld. Adjö.”

Sedan raderades kontot.

Kriget i Syrien

  • Kriget i Syrien är inne på sitt femte år.
  • Staden Aleppo har drabbats av hårda attacker av syriska regimens stridsflyg som backats upp av ryska styrkor.
  • Hittills har hundratusentals dödats och miljontals människor tvingats fly sina hem.
  • Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner personer har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar.
  • 13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.
  • Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år.
  • Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Källa: FN och TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet