Barn räddas ur ett område i Aleppo. Foto: TT

Syriska regimen återtar delar av östra Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor har flytt från Aleppo efter att den syriska armén har tagit kontroll över en stor del av den rebellkontrollerade östra sidan av Aleppo. Under söndagen tog armén kontroll över nya delar av östra Aleppo.

Området Hanano i östra Aleppo var det första området som rebellerna tog makten över 2012. Det har senare varit fronten i det nordöstra frontlinjen av den östra sektorn. Men under lördagen föll den och syriska armén fick kontroll över en stor del av rebellernas område, skriver Al Jazeera.

I ett uttalande på söndagen säger sig armén ha full kontroll över Jabal Badro, vilket ligger intill distriktet Masaken Hanano som intogs i lördags.

Aleppo har varit uppdelat mellan syriska regimen och rebellerna sedan 2012. Västra sidan har tillhört regimen – den östra rebellerna. Den 15 november återupptog syriska regimen sin offensiv mot östra området. Minst 250.000 personer är under belägring i det östra delen av staden, enligt FN.

Hundratals döda

Enligt brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har 201 civila, varav 27 var barn och 134 rebellsoldater dött under de tolv dagar som striderna har pågått. I västra Aleppo har minst 19 civila dött under samma period, varav 11 var barn. 500 civila har flytt från områdena under natten till söndagen.

Abdel Rahman från SOHR säger till nyhetsbyrån AFP att soldaterna bara är några meter ifrån att isolera den nordliga delen av östra Aleppo ifrån den södra.

En talesperson för rebellgruppen Jabha Shamiya kommenterade förlusten av Hanano-området i ett samtal med nyhetsbyrån Reuters:

– Rebellerna kämpar hårt men mängden bombningar och intensiteten i striderna, de döda och sårade, och bristen på sjukhus – allt det har en betydelse i kollapsen av dessa frontlinjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.