Foto: TT

Evakueringen från Aleppo fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen av civila från Aleppo fortsätter sedan människor tillåtits lämna två shiamuslimska byar i Idlibprovinsen. FN:s säkerhetsråd möts i dag för att rösta om att skicka observatörer till den krigshärjade staden.

Omkring 3.500 människor ska ha förts med bussar från den sista rebellkontrollerade delen av Aleppo till ett område väster om staden, enligt oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), medan en FN-tjänsteman nämner 50 busslaster.

Evakueringen blev möjlig sedan omkring 500 människor evakuerades med bussar från de belägrade shiamuslimska byarna al-Foua och Kefraya nära Idlib.

Syrienkriget

Utväxling

Evakueringen av civilbefolkningen i de shiamuslimska byarna var ett villkor för att civila ska få lämna den belägrade delen av Aleppo. Utväxlingen försenades av att fem av bussarna som skulle användas i evakueringen sattes i brand i söndags.

FN-sändebudet Staffan de Mistura uppgav i torsdags att omkring 40.000 civila och 5.000 rebeller fanns kvar i det belägrade området i Aleppo.

Uppgifterna om hur många som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30.000 och 50.000. Tusentals människor lämnade området med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades för några dagar sedan, men det exakta antalet är oklart.

Observatörer

FN:s säkerhetsråd möts i dag för att diskutera om världssamfundet ska skicka observatörer till staden för att kontrollera att civilbefolkningen behandlas väl.

Ryssland, som är allierat med Syrien och har vetorätt i säkerhetsrådet, motsatte sig först förslaget som lades fram av Frankrike. Men efter tre timmars förhandlingar berättade USA:s FN-ambassadör Samantha Power att parterna kommit överrens.

– Vi förväntar oss att enhälligt rösta igenom texten klockan 9 (klockan 15 svensk tid), sade Power.

Irans statliga nyhetsbyrå Irna uppger att utrikesministrarna för Ryssland, Turkiet och Iran ska träffas i Moskva på tisdag för att diskutera situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet