87 procent av danskarna vill förbjuda omskärelse

Uppdaterad
Publicerad

Nästan nio av tio danskar vill förbjuda omskärning av pojkar, visar en undersökning som undersökningsinstitutet Megafon gjort för Politiken och TV2. 1.027 personer besvarat, och resultatet väcker bestörtning hos judar och muslimer i landet.

– För oss är omskärelse en naturlig del, det är lika viktigt som dopet. Det är en ritual som är viktig för både troende och icke-troende judar, säger överrabbin Jair Melchior till Politiken.

Ett förbud skulle enligt honom innebära att det judiska livet i landet tynar bort.

– Vi blir främmandegjorda, och man sätter en etikett på oss. De judar som judendomen är viktig för kommer att resa härifrån, säger Melchior.

Imamen Naveed Baig från Danskt islamiskt center tror inte att opinionen är ett uttryck för bristande tolerans, utan en fråga som kräver upplysning och dialog.

– Det handlar om rätten till mångfald, respekt för det som är annorlunda, säger han till Politiken.

”Därför ska vi ha 18-årsgräns”

Föreningen Intact Denmark, som engagerat sig i frågan, har dock en helt annan inställning. Grundaren Lena Nyhus säger till tidningen att resultatet av undersökningen är glädjande, och att det handlar om barns rättigheter.

– Det är inte andra, inte heller ens föräldrar, som ska bestäma vad som ska ske med ens penis, säger hon till Politiken, och fortsätter:

– För oss är det viktigt att säkra att säkra den enskilda personens rätt till att själv bestämma över sin kropp och sina könsorgan, därför ska vi ha en 18-årsgräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.