Foto: TT

Abdeslam förhördes aldrig om väntande terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Ingen frågade ut den gripna terroristen Salah Abdeslam om några eventuella planerade terrordåd, före tisdagens attentat i Bryssel. Samtidigt framkommer att polis kan ha känt till terroristens gömställe i hela tre månader före gripandet – men att informationen aldrig nådde rätt personer.

Salah Abdeslam förhördes bara i sammanlagt en timme under tiden mellan sitt gripande i fredags och tisdagens terrordåd i Bryssel. Anledningen ska ha varit att Abdeslam ansågs för svag efter att ha opererats, sedan han skadades under gripandet i Brysselstadelen Molenbeek i fredag, uppger försvarsadvokat Sven Mary för Politico Europe.

Trots att mängder av vapen och sprängmedel hittades på adressen där Abdeslam greps, ställdes heller inga frågor om några planerade och förestående terrorattentat. I stället valde utredarna att fokusera på Abdeslams roll i terrordåden i Paris den 13 november ifjol, som krävde 130 människors liv.

Terrorn i Bryssel

Abdeslam: Jag körde runt på måfå

BFMTV har tagit del av det enda förhör som hade hållits med Abdeslam före tisdagens dåd. Förhöret genomfördes av belgisk polis i staden Brygge, där den misstänkta terroristen sitter häktad.

Abdeslam erkänner där det som utredningen tidigare har pekat på, att han var ansvarig för att hyra bilar och hotellrum vid behov. Detta ska ha sett på order från hans bror Brahim Abdeslam, som sprängde sig själv till döds den 13 november utanför serveringen Comptoir Voltaire i centrala Paris.

Salah Abdeslam skulle enligt plan själv utlösa en självmordsbomb vid arenan Stade de France, men backade i sista stund ur.

– Jag släppte av mina tre passagerare och sedan körde jag iväg. Jag körde runt på måfå, förklarar han.

Han uppger att han sedan tog sig ner i tunnelbanan och ”irrade runt” innan han kontaktade de personer som sedan hjälpte honom att fly den franska huvudstaden och återvända till Belgien.

Bekräftar: Abaaoud hjärnan bakom dådet

I övrigt pekar han ut Abdelhamid Abaaoud som den stora hjärnan bakom attentaten, vilket utredningen också tidigare har visat på. Abaaoud dödades i en räd i Saint-Denis veckan efter dåden i november.

I dag fredag har det också framkommit uppgifter om att information om den exakta adressen där Abdeslam hade förskanskat sig, i stadsdelen Molenbeek i Bryssel, var känd inom den belgiska poliskåren redan i början av december. Dettta rapporterar den belgiska tidningen la Dernière Heure.

En polis i Mechelen, en stad norr om Bryssel, ska ha fått uppgift om adressen och sänt iväg en konfidentiell rapport med informationen till polisens nationella antiterrorgrupp i Bryssel. På grund av en handhavandemiss lämnade dock aldrig kommunikén Mechelen, och hade dagen för gripandet av Abdeslam – tre månader senare – fortfarande inte nått fram till sin tänkta mottagare.

Avfärdar kritik

Polischefen i Mechelen-Willebroek, Yves Bogaerts, slår dock tillbaka mot den kritiken. Han erkänner för tidningen De Standaard att fel har begåtts, att kommunikén aldrig skickades iväg, men att den inte tveklöst pekade ut Abdeslams gömställe.

Det ska ha rört sig om ett tips från en person som bodde på samma adress, som orade sig över att en anhörig hade radikaliserats – och eventuellt ska ha haft kontakt med Salah Abdeslam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet