Abdeslam säger sig vara villig att samarbeta. Foto: TT

Abdeslam ska utlämnas till Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Den för Parisattackerna misstänkte Salah Abdeslam kommer att utlämnas till Frankrike, beslutade belgiska åklagare, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Det står klart sedan han själv förklarat sig villig att utlämnas, meddelar åklagarmyndigheten i Belgien.

Abdeslam uppgav tidigare under torsdagen att han är villig att samarbeta med de franska myndigheterna och att han ville utlämnas från Belgien till Frankrike, uppgav hans advokat Cedric Moisse. Under dagen besökte åklagare Abdeslam i Brygge, där han sitter fängslad, för att diskutera utlämningen.

Terrordåden i Paris

Inte tidsbestämt

När utlämningen ska ske är inte bestämt. Myndigheterna i Belgien och Frankrike ska diskutera hur utlämningen ska genomföras.

Abdeslam har inte talat med utredarna sedan sprängningarna i Bryssel i förra veckan. Han har kopplingar till flera av de personer som misstänks för inblandning i dåden, som dödade 32 personer varav två svenskar.

Greps i Bryssel

Den 26-årige Abdeslam misstänks vara den ende överlevande förövaren efter terrordåden i Paris den 13 november, då 130 människor dödades. Han greps obeväpnad i Bryssel den 18 mars efter fyra månader på flykt. Han sköts då i benet efter en dramatisk polisjakt.

Planerade ytterligare dåd

Till utredarna har Abdeslam sagt att han hade tänkt spränga sig vid Stade de France i Paris men ångrade sig i sista minut. Efter attentaten i Bryssel den 22 mars där 32 människor miste livet, varav två svenskar, har Abdeslam inte talat mer med utredarna.

Han har anknytningar till minst två av de som utförde attentaten i Bryssel den 22 mars. Khalid El Bakraoui, som sprängde sig på en tunnelbanestation, hyrde en lägenhet i Bryssel där Abdeslams fingeravtryck har hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet