Arkivbild från den jemenitiska staden Aden. Foto: TT

Över 40 döda i strider

Uppdaterad
Publicerad

Huthirebeller rapporteras ha tagit över presidentpalatset i Aden. Tidigare kom även uppgifter om att medlemmar av al-Qaida stormat ett fängelse i sydöstra Jemen och fritagit flera hundra fångar, däribland en av deras ledare enligt en säkerhetskälla.

Khalid Batarfi, en al-Qaida-ledare som har suttit fängslad i fyra år, fanns bland de mer än 300 fångar som lyckades fly från fängelset i provinsen Hadramaut, enligt källan.

Presidentpalats intaget

AP rapporterar vid 15-tiden att de shiitiska rebellerna tagit över presidentpalatset i Aden. President Hadi uppges ha tagit sin tillflykt till Saudiarabien, där han förväntas befinna sig sedan Arabförbundets toppmöte i Egypten för några dagar sedan. Då sa man:

Krisen i Jemen

– Han kommer att återvända när kaoset är under kontroll, sade utrikesminister Riyadh Yassin enligt nyhetsbyrån AFP.

44 dödsoffer

Sjukhuskällor säger till AFP att 44 personer dödats i strider i den jemenistiska kuststaden. De flesta var civila, 18 personer. Sex regim-vänliga stridande dödades och enligt en militär ska 20 shiitiska Huthirebeller också ha dödats i striderna som pågår i de södra delarna av staden.

Tidigare i dag påstods utländska styrkor ha stigit i land, utan att någon kunde bekräfta vilka länder de skulle komma ifrån. Enligt regeringskällor stämmer inte de uppgifterna, inga markstyrkor ska ha landstigit under dagen skriver Reuters.

Huthiframgångar

Under morgontimmarna genomförde Huthimilis en offensiv i de centrala delarna av Aden, som var det sista området i staden som styrkor lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi fortfarande kontrollerade.

Ögonvittnen rapporterade då till Reuters att hundratals Huthirebeller fanns i området och att de understöddes av stridsvagnar samt tungt artilleri.

Huthirebellerna har haft stora militära framgångar den senaste tiden och tagit över huvudstaden Sanaa samt stora delar av kuststaden Aden.

Olika allianser

Huthirebellerna vill störta president Abd Rabbu Mansur Hadi, som man anser vara korrupt och gå Saudiarabien och USA:s ärenden. Saudiarabien anklagar, i sin tur, Iran för att stötta Huthirebellerna, något som det iranska revolutionsgardet bekräftat, men den iranska regimen förnekat.

Huthirebeller får också stöd från trupper som är lojala till den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh.

Samtidigt kommer rapporter om ett första saudiskt dödsoffer i den veckolånga offensiven mot rebellerna.

Salman Ali Yahya al-Maliki arbetade som gränsvakt och dödades när hans postering attackerades från norra Jemen, enligt den saudiske inrikesministern. Tio personer ska också ha skadats rapporterar Reuters.

150 fångar fria

Som om det inte redan var krångligt nog är även al-Qaida en viktig spelare i det havererade landet och under dagen stormade jihadistgruppens medlemmar ett fängelse i staden Mukalla. Minst 150 fångar släpptes fria, bland dem flera av ledarna för al-Qaida i Jemen, skriver Reuters.

Den upptrappade konflikten i Jemen skördar många civila offer. Natten till onsdagen attackerades ett mejeri i hamnstaden Hudayda, och enligt sjukvårdskällor dödades minst 25 arbetare, uppger Reuters. Enligt AFP dödades minst 37 människor och ett åttiotal skadades.

I måndags dödades minst 40 människor i ett flyganfall mot ett flyktingläger i norra Jemen, ett brott mot folkrätten enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet