Ahmad pratar med sin läkare om vad som känns bra och dåligt med den nya protesen som han fått. Den skaver lite, och de justerar den till det bättre. Foto: Niclas Berglund

Aleppo-läkare: ”Vi ger dem livet tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Splitterskador är den vanligaste åkomman för de sårade i krigets Syrien. Många av offren har fått sina ben eller armar amputerade för att rädda deras liv. Men väntan på en protes är mycket lång.

I ett litet väntrum i centrala Aleppo sitter unga och gamla på långa träbänkar och väntar. De är några av de lyckliga som fått chansen att komma till Röda korsets klinik och snart ska deras första proteser tillverkas.

– I ett så hårt drabbat samhälle som Aleppo betyder rörligheten allt. Vi ger dem livet tillbaka och möjligheten att gå i skolan och arbeta, säger ortopeden Edward Wafura.

Syrienkriget

”Först nu är skinnet tillräckligt läkt”

De flesta av patienterna på kliniken är krigsoffer. Nu tas en och en in i undersökningsrummen och där tas de mått som krävs för att bygga en första modell av deras protes. Tillverkningen tar ungefär två dagar.

Analys: Kontrasten mellan de som har och de lottlösa är avgrundsdjup

– Jag har väntat i många månader på att få hjälp. Först nu är skinnet tillräckligt läkt för att kliniken ska kunna hjälpa mig, berättar tioårige Ahmed Khaled.

På en balansbräda tränar Ahmad upp balansen och styrkan i underkroppen. Foto: Niclas Berglund

Han förlorade sitt högra ben strax under knäskålen, men också hans vänstra fot är splitterskadad.

Granaten slog ner just intill Ahmed och hans bror, som befann sig några meter framför honom, dog på platsen.

– Det här kriget drabbar oss alla. Nu hoppas jag snart kunna leka med mina kompisar igen, säger han.

Ahmad lekte med sin bror i östra Aleppo när en bomb slog ner. Hans bror omkom i attacken – Ahmad överlevde, men förlorade sitt ena ben och skadade sin vänstra fot allvarligt. Foto: Niclas Berglund

”Önskar vi kunde hjälpa fler”

Här hos Röda korset i Aleppo pågår ständigt rehabiliteringsträningen. Det gör ont och tålamodet testas. Nästan alla som kommer hit har betalat ett högt pris för det sex år långa kriget.

Bildspel: Se SVT-fotografens bilder från förödelsen i Aleppo

Men kön till kliniken är lång och det är den enda som finns i det här området.

– Vi visar våra patienter att det går att leva ett rikt liv, även med en så här allvarlig skada. Jag önskar bara att vi kunde hjälpa fler, säger Edward Wafura.

Kan få avgörande hjälp

Det här är vad bomberna har gjort med Syriens befolkning. Utan urskiljning har unga och gamla träffats av splittret. Vad de har drabbats av kan aldrig förändras, men de kan få avgörande hjälp med sina handikapp. Och Abdul Hamid är otålig och energisk. Han vill bara vara som alla andra.

– Jag är fortfarande arg, men nu när jag vet att jag får en ny protes, så känns det i alla fall lite bättre, säger Ahmed Khaled.

I en verkstad hos Röda Korsets rehabiliteringsklinik, tillverkas benproteserna till patienterna. Foto: Niclas Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet