Chefen på organisationen Space for hope beskriver Anas al-Basha som en person som älskade att arbeta med barn. Foto: TT

Aleppos clown är död

Uppdaterad
Publicerad

Trots uppmaningarna om att lämna det farliga området i östra Aleppo valde 24-årige Anas al-Basha att stanna kvar och arbeta för barnen som befinner sig mitt i kriget. Nu uppges han ha dödats i ett luftanfall.

Om dagarna sminkade han sig, satte på en orange peruk och gav sig ut på gatorna. Men inte vilka gator som helst, 24-årige Anas al-Bashas arbetsplats är en av världens just nu farligaste platser. Östra Aleppo, där striderna mellan rebellgrupper och den syriska regimen rasar.

Läs också: Vad är det som händer i Aleppo?

Syrienkriget

Omkring 250.000 människor tros vara fast i området, 100.000 av dem barn. Anas jobb var att muntra upp dem i den annars blodiga vardagen. Hans familj flydde Aleppo i somras men Anas valde att stanna kvar.

Vägrade lämna

På tisdagen inleddes vad som tros vara ett ryskt flyganfall mot Mashad-distriktet i den belägrade delen av Aleppo, enligt nyhetsbyrån AP. 24-årige Anas var en av de som dödades av missilerna.

”Han levde för att få barn att skratta, för att göra dem glada på den allra mörkaste och farligaste platsen som finns”, skriver hans bror Mahmoud al-Basha på Facebook.

Enligt brodern hade Anas vägrat lämna östra Aleppo, trots att striderna intensifierats de senaste veckorna och situationen för befolkningen blivit allt svårare.

”Han valde att stanna för att fortsätta arbeta för att hjälpa civila och ge sin gåva till barnen på gatorna, ge dem hopp. Allt Anas ville var att bringa lycka till Aleppos barn”, skriver Mahmoud al-Basha.

Anas al-Basha stannade kvar i östra Aleppo för att arbeta som clown. Foto: TT

Gifte sig för två månader sedan

Organisationen Anas jobbade för, Space for hope, arbetar för att stötta skolor och psykosocial verksamhet i östra Aleppo – bland annat för omkring 300 barn som har förlorat en eller båda av sina föräldrar. Anas var både chef för det lokala centret, och den som befann sig ute bland barnen i sin clownutstyrsel.

Space for hope har nu avbrutit sina insatser sedan regimens ryskstödda offensiv intensifierats och området blivit för farligt att arbeta i. Anas chef säger till AP att han kommer att minnas sin kollega som en person som älskade att arbeta med barn och riva murar mellan dem.

Anas al-Basha lämnar bakom sig sin fru som enligt nyhetsbyrån AP fortfarande är fast i det rebellkontrollerade området. De gifte sig för två månader sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet