Analys: Politiskt jordskred i USA

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är ett valresultat som bara för ett halvår sen framstod som otänkbart.

Bernie Sanders, senatorn och socialisten från Vermont utklassade Hillary Clinton, en svidande vidräkning med den politiska eliten och styrande i Washington som hon förknippas med.

När det första valresultatet kom så tjöt Sanders supporters, på plats på valvakan i Concorde så att taket höll på att lyfta.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Affärsmannen Donald Trump, som inte ens är politiker, slog hela gänget med erfarna senatorer i det republikanska partiet. Därmed har valrörelsens två outsiders, som på olika sätt fångat upp vreden och missnöjet hos väljarna i USA fått varsin första prestigefylld seger.

Bernie Sanders seger framstår som än mer anmärkningsvärd efter den studie som visar att han under 2015 i tv- kanalen ABC bara fick 21 sekunders tv- tid jämfört med Donald Trump som fick 81 minuter.

USA-val 2016

Frågan är hur Hillary Clinton nu ska vässa sitt budskap för att kunna entusiasmera de demokratiska väljare.

”En sexistisk, xenofobisk rasist vann New Hampshire” har tidningen Huffington Post som frän rubrik och signalerar att nu börjar från liberalt håll på allvar den politiska striden för att hindra Donald Trump att nå Vita Huset. Men Donald Trumps försprång var tydligt med 32 procent, långt efter kom guvernören från Ohio, John Kasich som tvåa med 16 procent, tätt följd av Ted Cruz som trea och Jeb Bush som fyra.

De första preliminära rapporterna talar om rekordmånga som röstat och  att över 40 procent bestämde sig mycket sent.

Frågan är nu vem som kastar in handduken i den breda republikanska startfältet, både Carly Fiorina och Ben Carson kommer få svårt att finansiera sina kampanjer efter knappt mätbara röstresultat i New Hampshire.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet