Angela Merkel Foto: TT

Angela Merkel: ”Vi sörjer dem som dött”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning skottlossningen vid ett köpcentrum i München som tog 10 personers liv igår håller nu Tysklands förbundskansler Angela Merkel en presskonferens. – Vi alla sörjer med tunga hjärtan de som dog i attacken i München, sade hon.

I sitt tal hyllar hon polisen i staden som under en kort tid lyckades säkra München. Hon hyllade även invånarna.

– Jag vill rikta ett särskilt tack till folket i München. De har visat att vi lever i ett fritt samhälle. Denna frihet är vår största styrka, sade Angela Merkel och riktade ett särskillt tack till dem som släppt in främmande människor i sitt hem när kollektivtrafiken vstängdes ned och många inte kunde ta sig hem.

Dödsskjutning i München

Förbundskanslern ville även sända en tanke till de 27 personer som skadades.

– Jag hoppas att de snart tillfrisknar.

Motivet ska utredas

Förbundskansler Angela Merkel kallade tidigare i dag regeringens säkerhetsråd till ett möte om situationen. Under sin presskonferens försäkrade hon att motivet till dådet granskas noggrant av polisen.

– Det finns alltid platser där var och en av oss kunde ha varit. Jag kan förstå alla dem som närmar sig en folkmassa med bävan, sade hon.

– Vi kommer att göra allt för att skydda säkerheten och frihet för alla människor i Tyskland, fortsatte Angela Merkel.

Tyska inrikesdepartementet har meddelat att det flaggas på halvstång runt om i landet i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i München

Mer i ämnet