Foto: Svenska Dagbladet/TT

Anklagelser om krigsförbrytelser oroar Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israel förbereder sig för att försvara sig mot allvarliga anklagelser om krigsförbrytelser i samband med den senaste Gaza-krisen. Stämningen beskrivs som ”nervös”, enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Det handlar om FN-undersökningar som kan leda till åtal om krigsförbrytelser och den israeliska armén har förstärkt sin juridiska stab för att försvara sig. Man har också, enligt nyhetsbyrån Associated Press (AP), planerat en omfattande PR-kampanj med satellitbilder och andra foton som ska visa att kriget mot Hamas var rätt.

Israel inledde den 8 juli attackerna mot Gaza. Det var bland annat ett svar på ett regn av raketer som avskjutits mot södra Israel från Gazaområdet, där ju Hamas har säkerhetsansvaret.

Konflikten i Gaza 2014

2.100 döda palestinier

Mer än 2.100 palestinier dödades under de femtio dagar striderna pågick, enligt uppgifter från både FN och palestinskt håll.

Tusentals byggnader förstördes, tiotusentals människor blev hemlösa. 73 israeler dödades, varav 6 civila, enligt AP

Israels argument är att den höga dödssiffran är Hamas fel. Man skickade iväg raketer från bostadshus, skolor och moskéer. Det gjorde dessa till militära mål.

Detta kommer att bli Israels främsta försvar när frågan kommer upp.

En viktig princip: proportionalitet

Detta argument kommer att vägas mot ett annat. Det är principen om proportionalitet – alltså att avgöra om Israels attack stod i proportion till de attacker som utfördes mot Israel från Gaza, skriver AP.

Nyhetsbyrån menar att detta hot mot Israel kan bli bister verklighet. Militärens nästa stora strid kan bli att försvara sig mot anklagelser om krigsförbrytelser.

FN:s råd för mänskliga rättigheter undersöker den senaste Gazakrisen. Israel har alltid klagat på att rådet närmast förföljt Israel med kritik. Nu ska en rapport vara klar i mars 2015.

Kan komma upp i domstol

Ett annat svart moln på himlen för Israel är hotet från den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han hotar med att söka medlemskap i den Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, i Haag.

Om han gör det kan frågan behandlas även där. Han har till och med enligt AP satt upp ett krav: Han avstår bara om FN:s säkerhetsråd fattar ett beslut att Israel ska dra sig tillbaka från den ockuperade Västbanken och att en palestinsk stat ska bildas, skriver AP.

Riskerna för Abbas är dock stora. En är att palestinierna också skulle kunna anmälas. En annan är att Abbas skulle riskera att förlora ekonomiskt och politiskt stöd från väst om han genomför sina planer.

Israel har en mycket omfattande dokumentation som man anser bevisa att de militära angreppen var befogade och att man avstod från att beskjuta civila mål. Hamas menar bland annat att världen kunde se förstörelsen med sina egna ögon i tv-sändningar dygnet runt.

Vägrat samarbeta

Israel har tidigare vägrat att samarbeta med FN-rådet för mänskliga rättigheter som man anser ha förutfattade meningar. Men man gör det nu – och håller alltså på att bygga upp ett omfattande försvar mot väntade anklagelser, skriver AP.

FN:s dödssiffror är som sagt 2.100 döda palestinier, varav största delen uppges vara civila. Den officiella israeliska siffran är 616 palestinska soldater, 706 civila och ungefär 800 vars status är oklar, enligt AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet