FN-sändebud medlar i Syrienkonflikt

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen besöker FN:s särskilde Syriensändebud Staffan De Mistura såväl Ryssland som USA i ett försök att medla mellan parterna i den alltmer infekterade konflikten kring Rysslands agerande i Syrien. Samtidigt får den ryska insatsen i Syrien kritik från såväl EU som Nato.

FN:s särskilde Syriensändebud, svensk-italienske Staffan De Mistura, ska under tisdagen åka först till Moskva och sedan vidare till Washington för att försöka få stormakterna att dra åt samma håll i den pågående konflikten i Syrien.

I Moskva kommer FN:s sändebud att träffa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov för ett möte kring Rysslands roll i konflikten, enligt Reuters.

Syrienkriget

I en kommentar till nyhetsbyrån säger De Mistura att Syrien nu riskerar att utvecklas till ett Afghanistan med drag av Libyen och Somalia.

EU-kritik

Och den ryska insatsen i Syrien möts nu av kritik från såväl EU som Nato, vilka varnar för att man nu riskerar att förlänga kriget i landet.

Inför måndagens utrikesministermöte i Luxemburg slog de samlade EU-ministrarna i sitt gemensamma uttalande fast att de ryska attackerna som slår mot andra än IS och FN-utpekade terrorgrupper ”är djupt oroande och måste avbrytas omedelbart.”

Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini måste nu insatserna samordnas för att situationen inte ska förvärras.

– Det här förändrar spelet. Det har väldigt oroande inslag. Insatserna måste koordineras, annars riskerar de att bli extremt farligt, inte bara ur en politisk synvinkel utan också ur en militär.

”Inte konstruktivt”

Även Jens Stoltenberg, generalsekretare för Nato, kritiserade under dagen i ett uttalande den ryska hjälpen till Syriens president Bashar al-Assad.

– Ryssland borde spela en konstruktiv roll i kampen mot IS. Att stödja Assads regim är inte konstruktivt. Det förlänger bara kriget i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet