Åtal för fem spädbarnsmord

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig kvinna i Uleåborg i norra Finland, som misstänks ha dödat fem spädbarn efter att hon fött dem, åtalas för mord och brott mot griftefriden. Hon förnekar att hon dödat barnen och hävdar att de var dödfödda.

Kvinnan födde barnen åren 2005-2013 ensam och i hemlighet. Hennes anhöriga kände bara till en av graviditeterna, som enligt kvinnan slutade i missfall 2011.

Någon förklaring till sitt handlande har kvinnan inte kunnat ge. I förundersökningen har hon sagt att hon övervägde att begrava barnen men avstod.

Enligt åklagaren Sari Kemppainen har kvinnan utfört gärningarna med berått mod och på ett synnerligen grymt sätt, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Åklagaren yrkar på att kvinnan ska fällas för mord i fem fall och lika många brott mot griftefriden.

Kemppainen vill inte avslöja om kvinnan genomgått rättspsykiatrisk undersökning.

Kropparna hittades i ett källarförråd i ett flerfamiljshus i juni. Kvinnan och hennes familj hade då nyligen flyttat till en ny lägenhet. Tidigare hade hon förvarat barnliken i frysen, men den fick inte plats i den nya bostaden.

Hon lade då liken i sopsäckar i källarförrådet. En fastighetsskötare gjorde fyndet sedan grannar slagit larm om en fruktansvärd stank.

Rättegången inleds den 8 december i Uleåborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.