Från vänster: Camila Spezial (Argentina), Phil Ball, (Storbritannien) och Sini Saarela (Finland) – tre av de utländska Greepeaceaktivisterna träffades i S:t Petersburg den 23 december. Foto: TT

Åtalet mot Greepeaceaktivist läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet i Ryssland mot en Greepeaceaktivist har lagts ned. Det meddelar organisationen själv.

Det handlar om en av de 30 aktivister från Greepeace som deltog i en aktion mot den ryska oljeutvinningen i Arktis i september. Namnet på aktivisten har inte tillkännagetts.

Violetta Ryabko, talesperson för Greepeace, säger att organisationens advokater nu inlett förberedelser för att aktivisten ska få ett visum som tillåter utresa ur landet.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Aktivisterna anklagades först för sjöröveri och senare även för huligansim.

På Greenpeace fartyg som deltog i aktionen var 26 personer av totalt 30 från utlandet. De har hittills inte fått lämna Ryssland.

Den amnesti som utfärdades i Ryssland förra veckan väntas leda till att alla anklagade aktivister slipper åtal.

Flera nedlagda utredningar

Under dagen rapporterar TT att ytterligare Greenpeaceaktivister som suttit gripna i Ryssland nu fått besked om att brottsutredningarna har lagts ned. Därmed ska utlänningarna bland aktivisterna, däribland en svensk, kunna få utresevisum och lämna Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Mer i ämnet