Pussy Riot i Kristi frälsarkatedralen 2012. Foto: AP

Pussy Riot och Greenpeace kan få amnesti

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska parlamentet, duman godkände på onsdagen en amnesti som kan innebära att två fängslade Pussy Riot-medlemmar och 30 Greenpeace-aktivister får komma hem.

– Det är väldigt skönt att man åker hem snart, att få se sin familj och alla vänner. Men det känns ändå lite surt eftersom det inte har varit rättvisa vi har sett här. Vi förtjänar inte en amnesti, vi förtjänar en ursäkt från de ryska myndigheterna. Vi har inte gjort ett brott, säger den svenske aktivisten Dima Litvinov.

Amnestin är föranledd av att den ryska författningen fyller 20 år. Det som talar för att åtminstone Greenpeaceaktivisterna omfattas av amnestin är att duman röstat ja till ett tillägg som gör att även folk som bara åtalats, men ännu inte dömts, kan omfattas av amnestin.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

En annan ändring innebär att brottsrubriceringen ”huliganism” – just den som använts för Greenpeacemedlemmarna – också omfattas av amnestin.

Dima Litvinov säger samtidigt att han tog emot beskedet med blandade känslor.

– Även om vi fått amnesti är Arktis fortfarande i fara. Arktis har inte fått någon amnesti. Man är också orolig för sina ryska kollegor. Även om vi lämnar landet så kommer de att lämna landet och i deras papper kommer det att stå att de har begått ett brott.

”En oerhörd lättnad”

–Det är en oerhörd lättnad att Dima och de andra som varit åtalade för huliganism får komma hem till sina familjer, säger Greenpeaces chef i Sverige, Annika Jacobsson.

Arbetet med att skaffa rätt stämplar för att få lämna landet kommer att ta ytterligare några dagar. Ingen av de 30 aktivisterna hade ju räknat med att resa in i Ryssland. Protesten mot Gazproms oljeproduktion i Arktis skedde på internationellt vatten.

Annika Jacobsson är lättad – men tycker inte att det är någon rättvis upplösning.

– De har varit fängslade i två månader under tuffa villkor, och sedan kvarhållna i ytterligare en månad för ett brott de inte begått.

Samtliga aktivister har frigivits mot borgen, men hotats med långa fängelsestraff.

Fortsatt kamp för Arktis

Hon befarar att det kommer att bli fler klimatfångar framöver.

– Bolagens planer på oljeproduktion är ett hot mot miljön i Arktis och i förlängningen ett hot mot hela världens möjlighet att klara klimathotet. Vi måste agera nu. Vi kommer att fortsätta jobba för klimatet och för Arktis, för tiden är knapp.

Pussy riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova ska formellt friges i mars nästa år då de avtjänat ett tvåårigt straff för en Putinkritisk aktion i Frälsarkatedralen i Moskva 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Mer i ämnet