Tält med män, kvinnor och barn som flytt kriget drabbades av bomberna. Foto: SVT

Attack mot syriskt flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Bombplan attackerade i flyktingläger i norra Syrien i dag. Minst 28 människor ska ha dödats, enligt organisationen Syrian Observatory for Human Rights. Obekräftade uppgifter gör gällande om att angreppen utfördes av ryska eller syriska attackplan.

Bilder på sociala medier visar hur tält förstörts efter angreppen mot al-Camouna-lägret, som ligger i Sarmada i Idlib-provinsen i norra Syrien nära Turkiet. Dödstalen tros stiga eftersom väldigt många är allvarligt skadade efter attacken.

– Det var två flygattacker som drabbade det provisoriska flyktinglägret. Många tält sattes i brand i lägret, dit människor flytt från krigsdrabbade Aleppo och Palmyra, säger Abu Ibrahim al-Sarmadi, en aktivist från grannstaden Atmeh, till Reuters.

Syrienkriget

Han bevittnade hur skadade sprang i panik mot turkiska gränsstaden Bab al-Hawa, för att ta sig till säkerhet. Syriska oppositionen twittrar att fler än 30 människor dött i attacken, men de officiella siffrorna ligger på 28 döda.

Vita huset fördömt

Vita huset har fördömt attacken, och säger att det inte finns någon berättigad ursäkt för att utföra en flygattack mot oskyldiga civila.

Den turkiska gränsstaden Kilis har tidigare under dagen återigen utsatts för raketeld från ett område i Syrien som hålls av terrororganisationen Islamiska staten. En person skadades lätt, enligt borgmästaren.

IS har upprepade gånger beskjutit Kilis. Hittills i år har 21 personer dödats i attackerna.

Turkiet brukar besvara elden och i onsdags sade premiärminister Ahmed Davutoglu till tv-kanalen al-Jazira att landet är redo att skicka in marksoldater in i Syrien om det är nödvändigt.

FN kräver utredning

FN kräver en omedelbar utredning om varför bombplan attackerade flyktinglägret.

– Om den här obscena attacken visar sig vara avsiktligt riktad mot en civil struktur, kan det innebära en krigsförbrytelse, sade FN:s humanitäre chef Stephen O'Brien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet