Australisk surfare slogs med haj

Publicerad

Surfaren Craig Ison lyckades på fredagen slå sig fri från en haj på Australiens ostkust, nära den plats där en man slogs för sitt liv tidigare i juli och en japansk surfare dödades i februari.

Den 52-årige mannen fick bitskador på ben och händer efter att ha attackerats 100 meter ut från stranden. Ison togs till sjukhus och uppges ha allvarliga men inte livshotande skador.

– Vi paddlade ut i morse och Craig var 20 meter framför mig. Sedan sa han ”simma in, där är en haj”. Men när han vände inåt anföll den, säger vännen Geoff Hill till den lokala tidningen Northern Star.

Händelsen beskrivs som en kuslig kopia av dramat häromveckan, då surfvärldsmästaren Mike Fanning i direktsändning anfölls av en haj i Sydafrika.

I Australien har hajattacker enligt experter blivit vanligare i takt med att allt fler ägnar sig åt vattensporter. Senast kunde en dotter i Tasmanien bara hjälplöst se på när hennes far, en dykare i 40-årsåldern, dödades av en haj i Tasmanien i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.