En F-22 Raptor på militärbasen i Lask, Polen på måndagen. Foto: TT

Avancerade USA-plan i Estland

Uppdaterad
Publicerad

I något som troligtvis provocerar Ryssland landade två amerikanska stridsflygplan av typen F-22 Raptor på Ämari-flygbasen i Estland på fredagen.

Det är första gången som F-22 – ett tekniskt mycket avancerat ”smygflygplan” som är väldigt svår att upptäcka med radar – landar på före detta sovjetiskt territorium.

Enligt Alar Laats, talesperson för det estniska flygvapnet, var träning av olika förmågor orsak till besöket. Han uppgav också att planen återvände till sina baser i Tyskland efter några timmar.

Krimkonflikten

Luftrummet över de tre baltiska länderna – alla medlemmar av Nato – övervakas enligt ett rullande schema av stridsflygplan från andra Nato-länder.

I måndags besökte två F-22 också Polen.

Efter Ryssland annektering av Krim-halvön och de efterföljande striderna i östra Ukraina har säkerhetsläget i östra Europa försämrats radikalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet