Presidentkandidaterna, Abdulla Abdulla till höger, Ashraf Ghani till vänster och en kvinnlig väljare i Jalalabad med bläck på fingret som visar att hon röstat. Foto: TT

Avgörande val i Afganistan

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen återvände afghanerna till vallokalerna för att i en andra avgörande omröstning välja en ny president efter avgående Hamid Karzai. 50 dödsoffer skördades i attacker runt om i landet.

Kampen står mellan förre utrikesministern Abdullah Abdullah och den USA-utbildade tidigare finansministern Ashraf Ghani. Ingen av dem fick över 50 procent av rösterna i första valomgången den 5 april. Vinnaren kommer att ta över ett icke avslutat krig där talibanerna nu ökar sina insatser och med en loj ekonomi förlamad av korruption och laglöshet.

Om allt går som planerat blir det första gången i Afghanistans historia som ett demokratiskt maktskifte sker. Oron är dock utbredd för att anklagelser om valfusk ska leda till att resultatet ifrågasätts. Anklagelser om oegentligheter har haglat från de båda kandidaterna redan före valet.

Valet i Afghanistan

Talibanerna hotar och stör valet

Talibanerna har dessutom hotat att störa röstandet och bland annat sikta in sig på vallokalerna. De kallar valet en USA-sponsrad charad. AP rapporterar att 50 personer dödats i attacker under valdagen, däribland civila, poliser och militär. Men ändå kallas valet för lugnt.

Runt 60 procent av landets tolv miljoner röstberättigade dök upp vid urnorna, uppger en oberoende valkommission.

Valresultatet kommer att dröja

Väljarna verkar inte ha låtit sig hindras varken av talibanernas hot eller av raketbeskjutning i huvudstaden Kabul på morgonen. Den orsakade ingen större skada och det har varit få incidenter runt om i landet.

– Afghanerna behöver ett tydligt resultat i valet som kan accepteras av alla inblandade parter. Det skulle underlätta en ordnad överlämning till den nya presidenten, berättade EU:s valobservatör Berman vidare.

12 miljoner röstberättigade i Afghanistan kan i dag gå till 6.365 vallokaler utspridda över hela landet. De preliminära valresultaten väntas den 2 juli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Afghanistan

Mer i ämnet