Dessa afghanska män fick sina fingar kapade av talibanerna för att de röstat och hade röstbläck på sina fingrar. Foto: Reuters/TT

Bombdåd mot valarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Minst elva människor dödades när en buss sprängdes på en väg i norra Afghanistan sent i går. Samtidigt kommer rapporter om att talibaner huggit fingrarna av röstande.

Bland offren i den sprängda bussen fanns tre personer som arbetade för den lokala valkommissionen och två som tillhörde presidentkandidaten Abdullah Abdullahs kampanj, uppger guvernören i provinsen Samangan.

Totalt dödades minst 31 civilpersoner i samband med gårdagens andra omgång i presidentvalet. Därutöver dog minst 11 poliser och 15 soldater i eldstrider.

Valet i Afghanistan

Röstande fick fingrar avhuggna

Elva personer rapporteras också ha fått fingrar avhuggna av talibaner, sedan de doppats i bläck i samband med röstandet.

Talibanerna hade hotat med våld för att stoppa valet.

I andra omgången ställdes den förre utrikesministern Abdullah mot den tidigare finansministern Ashraf Ghani. Ett preliminärt valresultat väntas den 2 juli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Afghanistan

Mer i ämnet