Bilden, som publicerades i nordkoreanska tidningen Rodong 13 december, uppges visa hur Jang Song-Thaek på torsdagen förs in i rättssalen med bundna händer. Foto: TT/Reuters/Yonhap

Avrättade farbrorn hånas – ”Värre än en hund”

Uppdaterad
Publicerad

Den avrättade farbrodern till Nordkoreas diktator beskrivs nu som mycket ondskefull av landets medier.

Nordkoreanska statliga nyhetsbyrå KCNA skriver i en artikel att Jang Song-Thaek är ”värre än en hund” och förklarar avrättningen bland annat med att han ska planerat en statskupp och han anklagas för att ha tagit kontroll över stora delar av ekonomin och planerat att driva den mot en ”okontrollerbar katastrof”.

Flera länder uttryckte oro över händelseutvecklingen i Nordkorea.

Maktkamp i Nordkorea

– Om det bekräftas är det här ännu ett exempel på den extrema brutaliteten hos den nordkoreanska regimen, säger USA:s utrikesdepartements talesperson Marie Harf enligt AFP.

Sydkoreas återföreningsministerium uttryckte ”djup oro” över utvecklingen i Pyongyang, och kommer förbereda sig för ”alla möjligheter i framtiden medan man samarbetar nära med sina allierade”, enligt ett uttalande.

Frågan är vad Kinas officiella reaktion blir. Global Times, en kinesisk tidning, betonade härom dagen i en ledare vikten av fortsatt stabilitet i Nordkorea.

Bildt: Som Stalins Sovjet

– Det vi nu ser för tankarna till 1930-talets stalinistiska Sovjet när man släpar ut en person till skådeprocesser, man släpar honom till exekutionsplutonen, man publicerar fördömanden som ”värre än hundar” och så vidare. Det är förfärligt det vi ser från denna regim. Och det vi ser offentligt tror jag bara är ytan på ett skräckens välde, säger utrikesminister Carl Bildt.

Kina: Avrättningen intern fråga

Enligt Kina, Nordkoreas enda allierade och ekonomiska livlina, är avrättningen en intern fråga, men betonar behovet av stabilitet i Nordkorea.

”Som granne hoppas vi se nationell stabilitet, ekonomisk utveckling och att befolkningen lever lyckliga i Nordkorea”, sade Hong Lei, talesman för Kinas utrikesdepartment, vid en tidigare planerad pressträff, skriver AFP.

Kina och Nordkorea

 * Nordkorea och Kina krigade tillsammans under Koreakriget 1950-1953 och Kina är fortsatt Nordkoreas viktigaste allierade och ekonomiska livlina.

 * Jang Song-Thaek spelade en stor roll i kontakterna mellan de båda länderna. Han var med på tre resor som den tidigare ledaren Kim Jong-Il och Kim Jong-Un gjorde till Kina 2010 och 2011. Jang har lett arbetet för att få in utländska investeringar i Nordkorea, och var ansvarig för utvecklingen av samarbetet mellan Kina och Nordkorea kring flera ekonomiska gränszoner.

 * Jang besökte även Kina i augusti 2012 just för att diskutera etableringen av sådana gränszoner där nordkoreaner har möjlighet att arbeta och utländska företag kan etablera sig.

 * Han hade även hand om Nordkoreas mineralexport som utgör en stor del av vad Nordkorea har att erbjuda Kina, och har anklagats för att sälja järn till underpriser.

(TT/AFP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp i Nordkorea

Mer i ämnet