”Bägge sidor måste inse hur farligt detta är”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt befinner sig just nu i Kairo för möten mellan EU och Arabförbundet. Risken för ett nytt krig mellan Israel och Hamas måste tas på största allvar, säger han till Aktuellt.

– Vi har sett förut hur en konfrontation kring Gaza leder till den ena utvecklingen efter den andra och sedan befinner vi oss i ett fullskaligt krig. Därför försöker vi koncentrera diplomatiska ansträngningarna till att få ett slut på varje våld från Gaza och varje våld mot Gaza.

Vad krävs för att få ett stopp på våldsupptrappningen?

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

– Att bägge sidor inser hur farligt detta är. Ett krig ligger inte i palestiniernas intresse, det kommer drabba dem hårt, och det ligger inte i Israels intresse. Om man går tillbaka till kriget 2008, 2009 som trappades upp med motsvarande retorik så är det väl den allmänna israeliska bedömningen att Israel i grunden förlorade på det kriget. Alla bör inse att det här har ingen att vinna på, upphöra med våldet och få till stånd en fredsprocess.

Palestinas kampanj för att få observatörsstatus i FN har också bidragit till det spända läget. En omröstning ska eventuellt ske redan den 29 november. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin säger i dag att Sverige bör ta ställning för palestinierna i frågan.

Men utrikesminister Carl Bildt vill inte uttala sig om Sveriges hållning.

– Vi har inget förslag som ligger på bordet än. Det vore oklokt att visa våra kort om något som vi inte vet vad det är.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet