Marine Le Pens parti förlorade i alla de tre nyckelregionerna Foto: TT

Oväntat bakslag för Nationella Fronten

Uppdaterad
Publicerad

Trots stora framsteg vinner inte det högerextrema partiet Nationella Fronten i någon av regionerna i det franska regionvalet, enligt vallokalsundersökningar. Orsaken var taktikspel från socialisterna som gav bort sina röster till valets stora vinnare – Nicolas Sarkozys konservativa parti.

Marine Le Pens parti förlorade i alla de tre nyckelregionerna i den andra valomgången i de franska regionalvalen under söndagen, trots stora framgångar i den första omgången. Marine Le Pen får 42,3 procent mot 57,7 för konservative Xavier Bertrand i regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie. Hennes systerdotter Marion Maréchal-Le Pen som var huvudkandidaten i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur får 45,2 procent mot 54,8 för konservative Christian Estrosi.

Konservativa vinnare

Valets vinnare blev den förra presidenten Nicolas Sarkozys konservativa parti som ser ut att vinna sju av 13 regioner och få 40 procent av de totala röstantalet. Detta efter att president Hollandes socialistiska parti dragit tillbaka sin kandidatur i flera regioner och i stället uppmanat sina väljare att rösta på Sarkozy för att undvika att Nationella fronten skulle ta makten.

Regionalval i Frankrike 2015

– Vi stoppade Nationella Frontens framgång. Här gav fransmännen en lektion i mod och hur man kan kampanja tillsammans, säger den konservativa Xavier Bertrand, enligt AP.

Samtidigt gick Marine Le Pen ut och sa att ”inget kan stoppa” hennes parti. Hon sa också att partiet har tredubblat sina platser i regionförsamlingarna.

– Jag tackar alla de hundratusentals som har röstat på oss i dag. Vi fortsätter att vara den starkaste oppositionen i de franska regionerna, säger Marine Le Pen, men passar samtidigt på att ifrågasätta taktiken från socialisterna som orsakade hennes tillbakagång.

Regeringen missnöjd

De etablerade partierna lyckades med sitt uppdrag att hålla borta Nationella fronten från makten i vad som varit en kraftsamling under veckan som gått för att stoppa Le Pen. Den kraftsamlingen resulterade i ett kraftigt ökat valdeltagande med plus sju procent från den förra omgången, enligt France 24. Samtidigt är inte regeringen nöjd, då det regerande socialistpartiet helt kommer att sakna ledamöter i vissa regionförsamlingar där man valde att dra sig ur valet.

Den socialistiske premiärministern Manuel Valls gick ut och varnade för Nationella frontens framgångar.

–  I dag finns ingen plats för lättnad eller triumf. Faran med den Nationella Fronten har inte försvunnit, långt ifrån, säger premiärministern enligt Reuters.

Valdeltagandet i regionalvalet beräknas ha varit mellan 57 och 59 procent, skriver franska tidningen Liberation.

Slutgiltigt resultat i samtliga 13 regioner i det franska regionalvalet väntas senare under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionalval i Frankrike 2015

Mer i ämnet