Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen lämnar röstbåset. Foto: TT

Franskt regionalval kan bli rysare

Uppdaterad
Publicerad

Idag avgörs andra omgången i det franska regionvalet. Förra veckans framgångar för högerextrema Nationella Fronten blev en chock för det politiska etablissemanget.

I skuggan av de blodiga terrordåden i Paris i november har Nationella Fronten och dess partiledare Marine Le Pen ridit på en framgångsvåg. Den första valomgången förra söndagen blev en jordskredsseger. Partiet som gjort sig känt för avstånd mot invandring  och EU tog ledningen i 6 av 13 regioner.

Partiledaren Marine Le Pen fick omkring 40 procent av rösterna i den nordliga regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie. Hennes systerdotter Marion Maréchal-Le Pen fick liknande siffror i sydöstra Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Regionalval i Frankrike 2015

Ett sista test

I första valomgången fick Nationella Fronten 28 procent sett över hela landet. Det borgerliga partiet Republikanerna, företrätt av förre presidenten Nicholas Sarkozy fick 27 procent och president Hollandes socialistparti fick 23 procent.

Frågan många ställer sig idag är om Nationella Fronten kan förvandla de regionala framgångarna till en nationell framgång i presidentvalet 2017. Årets regionval är de sista före presidentvalet.

I 11:e arrondissementet i Paris är säkerhetspådraget påtagligt vid vallokalerna. Det var här terrordådet mot konserthallen Bataclan skedde. Den 32-åriga parisaren Thibaut Lenouvel har precis röstat i en av lokalerna som användes som kriscentrum efter attacken och säger till TT att det känns särskilt viktigt att göra sin röst hörd nu.

– Jag tycker att det är synd att Nationella Fronten har sett sådana framgångar efter det som har hänt, säger han.

Stor osäkerhet

Trots de stora framgångarna i första omgången är det oklart om partiet kommer att ta hem i segern i någon region. Valutgången påverkas i stor utsträckning hur vänsterväljarna kommer att agera.

– Det är många faktorer som spelar in: attentaten och hotet om terrorism, men också flyktingkrisen och de ekonomiska och sociala problem som Frankrike kämpat länge med, säger statsvetaren Yves-Marie Cann vid opinionsinstitutet Elabe i Paris till TT.

Han tillägger att osäkerheten är stor kring vad som händer när Frankrike i dag går till en andra och avgörande omgång i regionalvalen.

– Om man ska tro på tendenserna vi sett under veckan som gått så finns det just nu en stark dynamik som talar emot Nationella fronten. Det är till och med möjligt att partiet inte får en enda region, säger han.

Cann pekar särskilt på förra helgens låga valdeltagande som låg runt 50 procent, samt paktbildningar inom högerfalangen som leds av Republikanerna och förre presidenten Nicolas Sarkozy.

Men, tillägger Yves-Marie Cann, oavsett om paktbildningar lyckas hålla partiet ute från regionstyre eller inte så har partiet skrapat ihop ett rekordstort stöd.

–Det är symboliskt och pekar emot att Nationella fronten är på väg att glänta på dörren till verklig makt, säger han med hänvisning till 2017 års presidentval.

Svagt stöd i Paris

– Folk har röstat fram en vänsterregering, sedan en högerregering, och slutligen en vänsterregering igen, men inget alternativ har löst problemen man tampas med. Man letar efter en tredje röst, och just nu står Nationella fronten för den.

I Paris, som var målet för terrordåden, har dock partiet bara ett svagt stöd och åkte till och med ut under den första omgången.

Socialistpartiet vann bara två regioner förra helgen. Den centrala ledningen beslutade att de socialistkandidater, som kom på tredje plats i sin region, skulle dra sig tillbaka och uppmana sin väljare att rösta på Republikerna med allierade. Detta för att hålla Nationella Fronten borta från makten.

Svar ikväll

I Provence-Alpes-Côte d'Azur och Nord-Pas-de-Calais-Picardie följde kandidaterna partiledningens uppmaning. Detta är dock inte fallet i den östliga Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine där den socialistiske kandidaten ställer upp även i andra valomgången.

Därför är det nu där som Nationella Fronten tycks ha störst chans att bli största parti. Flera opinionsundersökningar visar ändå att socialisternas taktik kan ha gått hem. I så fall skulle Nationella Fronten inte få makten i någon region.

De första prognoserna väntas runt klockan 20 ikväll.

Fakta: Regionalvalet i Frankrike

Valen gäller det politiska styret i Frankrikes 13 regioner

Under den första omgången, som hölls den 6 december, fick Nationella fronten flest röster i sex regioner.

Marine Le Pen, som själv kandiderar för Nord-Pas-De-Calais-regionen i norr, och hennes brorsdotter Marion Maréchal-Le Pen som kandiderar i Provence-Alpes-Côte-d’Azur, vann mer än 40 procent av rösterna vardera i den första omgången.

Partier som nått över 10-procentsgränsen och därmed kvalificerat sig till den andra omgången kan bilda koalitioner med partier som under första omgången nått över minst 5 procent.

Det är de sista valen som hålls i Frankrike före 2017 års presidentval.

DET FRANSKA REGIONALVALET

Valen gäller det politiska styret i Frankrikes 13 regioner. De regionala valen hålls i två omgångar: den 6 december och den 13 december.

Om inget parti vinner absolut majoritet, går de partier som har mer än 10 procents stöd i den första omgången automatiskt vidare till den andra valomgången.

Partier som nått över 10-procentsgränsen (och därmed kvalificerat sig till den andra omgången) kan också bilda koalitioner med partier som under första omgången nått över 5 procent.

Nationella fronten (FN) fick 28 procent av rösterna nationellt, enligt uppskattningar från inrikesdepartementet. Socialdemokratiska PS och deras allierade ligger på omkring 23,5 procent, medan Nicolas Sarkozys Republikanerna (Les Républicains) fick 27 procent av rösterna.

Regionalvalen är de sista innan 2017 års presidentval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionalval i Frankrike 2015

Mer i ämnet