Ban Ki Moon och en syrisk kvinna med sitt barn som grävts fram ut rasmassorna i Aleppo. Foto: TT

Ban Ki-Moon: ”Aleppo är värre än ett slakthus”

Uppdaterad
Publicerad

USA hotar nu med att man kan komma att avbryta allt samarbete med Ryssland vad gäller situationen i Syrien. En räddning av vapenvilan, eller möjligtvis ett avtal om en ny sådan, lyser allt tydligare med sin frånvaro – och FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon liknar situationen i Aleppo som ”värre än i ett slakthus”.

Under onsdagseftermiddagen presenterade den amerikanske utrikesministern John Kerry ett utlimatum för sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov:

Alla band kan klippas vad gäller samtalen om Syrien mellan Moskva och Washington. Detta om inte de ryska och syriska gör gemensam sak av att upphöra med attacker mot den svårt prövade Aleppo-regionen.

Syrienkriget

”Förbereder sig på att avbryta”

De båda utrikesministrarna talade med varanda över telefon under onsdagen. Bland annat ska Kerry ha sagt till Lavrov att USA alltjämt håller Ryssland som skyldigt för att ha genomfört attacker i centrala delarna av staden Aleppo.

Kerry sade vidare i samtalet att man ”förbereder sig på att avbryta det bilaterala engagemang om Syrien som finns mellan USA och Ryssland”, rapporterar AP.

I detta ingår bland annat det förslag om ett partnerskap gällande kontraterrorism, som de båda stormakterna tidigare diskuterat. Om det överhuvudtaget ska bli aktuellt att damma av den brutna vapenvilan så gäller det nu för Ryssland att omedelbart se till att bombningarna upphör, i synnerhet i Aleppo, enligt Washington.

Tidigare har USA riktat sig mot regeringarna i Moskva respektive Damaskus med anklagande ton och hävdat att attackerna tydligt riktat in sig på civila, sjukhus, hjälparbetare och hjälpsändningar efter att vapenvilan brutits.

FN-chefen i kraftfullt uttalande

Syrien och Ryssland hävdar bestämt att man enbart attackerar militära mål i form av olika rebellgrupper.

USA har redan sagt att de syriska och ryska attackerna inne i Syrien är att betrakta som krigsbrott, något som även FN:s generalsekreterare tog upp i en kommentar under onsdagen.

– Föreställ er förstörelsen. Människor med lemmar bortsprängda. Barn med fruktansvärda smärtor utan lindring. Föreställ er ett slakthus. Detta är värre, sade Ban Ki-Moon inför säkerhetsrådet, enligt AFP.

Senare på onsdagen gjorde även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ett uttalande om det telefonsamtal han haft med Kerry. En förutsättning för att samtalen ska kunna fortsätte är att USA uppfyller sina skyldigheter vad gäller att separera oppositionsgrupper och terrorister i Syrien, heter det i ett uttalande från Moskva.

Fakta: Offensiven mot östra Aleppo

I förra veckan inledde syriska armén, uppbackad av ryska styrkor, en offensiv mot östra Aleppo. Sedan 2012 är den syriska miljonstaden delad mellan ett regimkontrollerat område i väst och ett rebellkontrollerat område i öst. Operationen har som syfte att återta hela Aleppo.

Under helgen genomfördes hundratals flygbombningar av östra Aleppo. Hjälparbetare har dragit fram döda barn och vuxna ur rasmassorna efter bombräder som av invånare i staden har beskrivits som de mest intensiva sedan krigsutbrottet. I tisdags inledde regeringstrogna styrkor ett massivt markanfall mot de rebellkontrollerade områdena.

Minst en kvarts miljon människor har dödats, en miljon skadats, och halva befolkningen drivits på flykt sedan det syriska inbördeskriget bröt ut 2011.

Fakta: TT, FN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet