17-årige Aras och hans familj flydde upp i Sinjarbergen när IS attackerade. Han och sex syskon bor nu i ett flyktingläger, vad som hänt föräldranra och tre syskon till vet han inte. Foto: SVT

”Bara i vår by har man hittat nio massgravar”

Uppdaterad
Publicerad

När IS attackerade deras by flydde de upp i Sinjarbergen, i 40 graders hetta, utan mat och utan vatten i flera dagar. Men föräldrarna och de tre syskonen, kom aldrig med. Nu tar 17-årige Aras hand om sina syskon. SVT möter honom, och många andra, i ett flyktingläger i irakiska Kurdistan.

I augusti förra året attackerade terrororganisationen IS, Yazidiska byar i norra Irak. Tusentals människor flydde upp i Sinjarbergen, men hur många som dödades under de där dagarna är det ingen som riktigt vet. 

Vi har åkt till Irakiska Kurdistan och i ett av alla flyktingläger där, möter vi Aras, som är 17 år. Han bodde med sin mamma och pappa och nio syskon, i en av de där byarna som IS attackerade.

Korrespondenterna

– Det ringde en man från grannbyn, berättar Aras, som sa att de dödar alla – fly!

Föräldrarna och tre syskon försvann

Allt gick sen väldigt fort, Aras och sex av syskonen hamnade i en bil, och föräldrarna och tre andra syskon hamnade i en annan bil.

De flydde, upp i Sinjarbergen, i 40 graders hetta, utan mat och utan vatten i flera dagar. Men föräldrarna och de tre syskonen, kom aldrig med. Varken upp på berget eller senare in i irakiska Kurdistan.

– Jag tror att de blivit dödade, säger Aras, i vår by har man hittat nio massgravar. I varje grav har man hittar 20, 40 ända upp till 70 människor, fortsätter han, och det bara i vår by.

1.600 föräldralösa barn

Nu bor de i ett flyktingläger i irakiska Kurdistan. Det är Aras och hans syster Sarab, som är 14 år, som måste ta hand om de mindre syskonen nu.

Bara hit till irakiska Kurdistan har det kommit fler än 1.600 barn utan föräldrar. Och Sarab och Aras vet fortfarande inte säkert vad som hänt deras mamma och pappa.

Fakta

Korrespondenterna sänds i SVT 2 kl 20.00 i kväll tisdag 21 april. Diskutera programmet i sociala medier #korrespondenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet