Foto: TT

Beatles första skivkontrakt auktioneras ut

Publicerad

I helgen auktioneras The Beatles första skivkontrakt med originalunderskifter av bandmedlemmarna ut. Kontraktet ingår i en unik samling från gruppens första år. Tillsammans väntas objekten inbringa över en miljon kronor.

De blev världens största popgrupp. Men åren dessförinnan spenderade The Beatles i Hamburg i Tyskland. Mellan 1960 och 1962 bodde och uppträdde gruppen i staden. I början tvingades de ofta kompa andra musiker.

I juni 1961 skrev de kontrakt på att tillsammans med rockmusikern Tony Sheridan spela in singeln ”My Bonnie”. I helgen auktioneras skivkontraktet med bandets originalunderskrifter ut på auktion.

– Höjdpunkten på den här auktionen kommer bli skivkontraktet som The Beatles skrev under. Det undertecknades i juni 1961 när de uppträdde i Hamburg. Det gällde för en dags inspelning vilket resulterade i singeln ”My Bonnie” som släpptes på den tyska marknaden. På skivomslaget stod 'Tony Sheridan and the Beat Brothers', säger Dean Harmeyer på auktionsfirman Heritage Auctions.

Passionerad samlare

Skivkontraktet är dock inte det enda som auktioneras ut. En hel samling med Beatles-objekt kommer säljas och väntas inbringa över en miljon kronor. Samlaren själv, tysken Uwe Blaschke, kommer tyvärr inte själv få ta del av pengarna. Han dog hastigt år 2010.

– Uwe Blaschke var en mycket passionerad samlare av Beatles-saker från Tyskland. Ifjol bestämde sig hans släktingar för att sälja samlingen för att den ska kunna köpas av andra Beatles-fans och samlare, säger Dean Harmeyer.

Hamburg-åren i fokus

The Beatles karriär brukar förknippas med musiken från det att låten ”Love me do” släpptes och framåt. Men i Uwe Blaschkes samling ligger fokus på bandets tid i Hamburg. Dean Harmeyer tror att auktionen kan sätta fokus på den här perioden som inte är lika utforskad.

– Den här samlingen sätter ljus på de tidiga åren i Hamburg, vilken är de minst kända i The Beatles historia, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.