Najim Laachraoui kopplas med dna till terrordådet på konserlokalen Bataclan i Paris i november. Foto: TT

Bekräftat: Brysselbombare kopplad till Parisdåden

Uppdaterad
Publicerad

Den belgiska åklagaremyndigheten bekräftar nu medieuppgifterna att Najim Laachraoui var en av självmordsbombarna på flygplatsen Zaventem. Laachraouis dna har även hittats i konsertlokalen Bataclan i Paris där terrorister dödade 89 personer.

Tre män utförde självmordsdåden i Bryssel. Tidigare i veckan identifierades två av bombmännen som bröderna Ibrahim och Khalid El Bakraoui. No bekräftar den belgiska åklagarmyndigheten att Najim Laachraoui var den andra självmordsbombaren på flygplatsen.

Laachraoui har pekats ut som terrorcellens bombmakare och åklagarmyndigheten bekräftar nu att hans dna fanns i konsertlokalen Bataclan i Paris där 89 människor dödades av terrorister i november.

Terrorn i Bryssel

Reste med Abdeslam

Najim Laachraoui reste i september till Ungern tillsammans med den nu gripne Salah Abdeslam och med den man som tidigare varit bosatt i Sverige och som dödades av polisen i Bryssel i förra veckan.

De stoppades hastigt i en vägkontroll och registrerades under sina falska namn den 9 september. Han använde det falska namnet i han när han hyrde en lägenhet i Auvalais i närheten av den belgiska staden Namur, varifrån attackerna ska ha planerats.

Koppling till Paris

Båda männen fångades också på bild av en övervakningskamera på växlingskontoret Western Union när de förde över pengar till den som organiserade terrordåden i Paris, Abdelhamid Abaaoud.

Terrordåden i Bryssel

Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderar två bomber inne i Bryssels internationella flygplats Zaventem. En timme senare inträffade en ny explosion vid tunnelbanestationen Maelbeek i centrala Bryssel, alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Minst 31 personer dödades och omkring 300 personer skadades i de tre självmordsdåden som terrorgruppen Islamiska staten tagit på sig. Najim Laachraoui, 25 och Ibrahim El Bakraoui, 30, har pekats ut som de som utfört självmordsdåden på flygplatsen. Khalid El Bakraoui, 27, genomförde enligt statsåklagaren självmordsdådet på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek.

Utpekade för Brysseldåden

Ibrahim El Bakraoui, 30

Bror till Khalid El Bakraoui. Deltog enligt Belgiens statsåklagare i självmordsdådet mot Bryssels internationella flygplats Zaventem. Identifierad som den man som syns i mitten på de övervakningsbilder som släppts. Dömdes 2010 till nio års fängelse för att ha avlossat ett automatgevär och skadat en polisman vid ett rån i Bryssel samma år.

Khalid El Bakraoui, 27

Bror till Ibrahim El Bakraoui. Genomförde enligt statsåklagaren självmordsdådet på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek. Uppges ha hyrt den lägenhet i Brysselkommunen Forest, där en 35-årig man som tidigare bott i Sverige sköts ihjäl av polis. I lägenheten hittades fingeravtryck från Salah Abdeslam, misstänkt från Parisdåden. Uppges också ha kopplingar till lägenheten som attentatsmännen utgick från vid attackerna i Paris. Dömdes 2011 till fem års fängelse för en bilkapning.

Najim Laachraoui, 25

Uppges vara den andra självmordsbombaren på flygplatsen. Dagen före attentaten i Bryssel gick belgiska åklagare ut med Laachraouis namn som eftersökt för inblandning i Parisdåden. 25-åringens dna har hittats i konsertlokalen Bataclan och han har pekats ut som den som tillverkat Parisbomberna. Ska under falskt namn ha hyrt lägenheten där Parisattackerna planerades. Samma namn användes vid gränskontroll mellan Österrike och Ungern i september där Laachraoui befann sig tillsammans med bland andra Salah Abdeslam.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet