Foto: TT

Uppgift: Misstänkt terrorist som ska ha bott i Sverige var partner till Abdeslam

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte terrorist som ska ha varit bosatt i Sverige hade nära samröre med Salah Abdeslam, huvudmisstänkt för terrordåden i Paris i november. Han ska ha varit direkt inblandad i planeringen och finansieringen av attentaten som krävde 130 liv.

I en räd mot en lägenhet i Bryssel i tisdags dödades en misstänkt terrorist som tidigare ska varit bosatt i Sverige. Mannen var algerisk medborgare och vid till fället för räden olagligt bosatt i Bryssel.

Samarbetspartner till Abdeslam

Det belgiska public service-bolaget RTBF avslöjar nu att mannen hade en central roll kring terrordåden i Paris, som krävde 130 människors liv i november i fjol.

Terrordåden i Paris

Mannen ska ha verkat under fingerat namn och varit en nära samarbetspartner till Salah Abdeslam, internationellt efterlyst som en av de huvudmisstänkta bakom attentaten och en av världens mest eftersökta män.

Spår efter Abdeslam hittades också i lägenheten i Bryssel där mannen dödades.

Identifierades tidigt som misstänkt

Det fingerade namnet har redan tidigare förekommit i den franska och belgiska polisens utredningar kring dåden, och en internationell efterlysning utfärdades efter mannen i början av december. Redan i januari kopplades mannen ihop med Abdelsam.

Det fingerade namnet kopplas alltså nu också ihop med identiteten på den döda mannen, enligt RTBF. Uppgifterna har inte bekräftats av den belgiska polisen men belgisk åklagare uppger för AFP att mannen som dödades i Bryssel i tisdags tros ha varit delaktig i Parisdåden.

Mötte Abdeslam i Ungern

Mannen ska ha haft nära samröre med Abdeslam, och Abdeslam ska personligen ha åkt och hämtat upp den misstänkte mannen i Ungern förra sommaren.

De stoppades och registrerades som hastigast tillsammans i en vägkontroll i Österrike den 9 september. Med dem fanns även en tredje, ännu oidentifierad man.

Förde över pengar till ”hjärnan” bakom dåden

Utöver att ha medverkat till planeringen av de blodiga attentaten, ska mannen, under sitt fingerade namn, ha överfört en summa på 750 euro till Abdelhamid Abaaouds kusin, Hasna Aitboulahcen.

Abaaoud ansågs som den främsta hjärnan bakom dåden den 13 november. Han dödades under ett polistillslag mot en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis veckan efter dåden.

Fångades på övervakningskamera efter dådet

Överföringen skedde den 17 november, fyra dagar efter dådet, och gjordes genom Western Union. Mannen fångades på en övervakningsbild från det Brysselkontor där han genomförde överföringen.

Tillsammans med honom på bilden finns den tredje, okända mannen som reste tillsammans med Abdeslam från Ungern. Han ska också bära ett fingerat namn som polisen känner till. Hans egentliga identitet är dock än så länge okänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet