En belgisk polis utanför den polisstation där attacken inträffade. Foto: TT

Belgiska poliser skadade av man med machete

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser skadades när en man gick till attack med machete i belgiska Charleroi. Gärningsmannen sköts till döds. ”Det här verkar vara en ny attack med koppling till terrorism”, säger Belgiens premiärminister Charles Michel.

Händelsen inträffade vid 16-tiden på lördagseftermidagen utanför polisens högkvarter i centrala Charleroi. Mannen ska ha skrikit ”Allahu akbar” (Gud är större) vid attacken, uppger den lokala polisen enligt Le Soir.

Gärningsmannen sköts av en tredje polis och uppgavs senare vara död, skriver den belgiska tv-kanalen RTBF.

En av poliserna uppges ha fått lättare skador. Den andra har fått djupa skador i ansiktet och har förts till sjukhus. Polisen i Charleroi skriver på Twitter att de är utom fara.

Tog fram macheten

Gärningsmannen, som ännu inte är identifierad, ska ha agerat ensam.

Han uppges ha gått fram till säkerhetskontrollen vid polisstationens ingång, tagit fram macheten ur sin sportbag och riktat ett hugg mot ansiktet på den ena av poliserna. Sedan gav han sig på den andra, enligt uppgifter till Le Soir.

Tyder på terrorattack

Premiärminister Charles Michel fördömer attacken och säger att uppgifterna preliminärt tyder på att dådet var en terrorattack. Han har avbrutit sin semester i Frankrike för möten med landets säkerhetsråd på söndagen.

– Det här verkar vara en ny attack med koppling till terrorism, säger Charles Michel till tv-kanalen RTL-TVI.

Säkerhets- och inrikesminister Jan Jambon skriver på Twitter att landets antiterrororgan OCAM (Organe de Coordination et d' Analyse de la Menace) utvärderar situationen. OCAM har fått i uppdrag att värdera om dådet innebär ett förstärkt hot mot den belgiska säkerheten, och om man ska behålla den nuvarande terrorhotnivån på en trea – vilket är den nästhögsta nivån.

Bas för jihadister

Charleroi har använts som bas för några av jihadisterna som var inblandade i attackerna i Paris i november förra året samt i Bryssel i mars, rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.