Foto: SVT

Klart: Misstänkta terrorister ska kunna köpa vapen

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkta terrorister ska fortsätta kunna köpa vapen i USA. Det beslutades efter att senaten, där republikanerna har majoritet, blockerade lagförslaget om att förbjuda misstänkta terrorister från att införskaffa vapen, enligt nyhetsbyrån AP.

Ytterligare ett av många försök till skärpta vapenlagar i USA har misslyckats. Efter masskjutningen i Orlando, som har kallats för den värsta i USA:s moderna historia, bestämde sig senaten för att göra det mest rejäla försöket till att få igenom striktare bakgrundskontroller för vapenköp. Syftet var att förhindra potentiella terrorister från att kunna köpa vapen. Men, som väntat, klubbades ingen av de förslagna lagarna igenom. Det var nämligen ingen av dem som fick de 60 rösterna som krävs.

Ville ha strikta bakgrundskontroller

Senaten avvisade republikanernas förslag om att införa hårdare bakgrundskontroller av köparen. Förslaget innebar också att brottsbekämpande myndigheter skulle bli informerade om en person på deras bevakningslista för terrorister de senaste fem åren köper ett vapen. Rösterna blev 53-47.

Ett demokratiskt förslag gällde bakgrundskontroller av köparen vad gäller köp vid vapenmässor och via nätet. 44-56 blev rösterna.

Kan inte neka misstänkta terrorister

Republikanerna hade ett andra lagförslag, nämligen att den federala regeringen skulle ha rätten att neka någon ett vapenköp för att denne är misstänkt för terrorism. Återigen fick förslaget färre röster än vad som krävs: 53-47.

Demokraterna hade föreslagit att justitiedepartementet skulle ha rätt att förbjuda vapenförsäljning till misstänkta terrorister, utan att en domare skulle behöva godkänna beslutet. Även där blockerades de genom rösterna 47-53.

Skjutningar väcker liv i frågan

Det är inte första gången vapenlagarna i USA ifrågasätts. Senaten har röstat om striktare lagar efter flera masskjutningar, till exempel den på en grundskola i Newtown 2012 samt den på ett konferenscenter i San Bernardino i Kalifornien 2015. Ingen av gångerna gick lagförslagen igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.