Bilder från pakistansk tv vid attacken mot universitetet. Foto: TT

Många döda i attack mot skola i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade gärningsmän gick på morgonen till attack mot ett universitet i nordvästra Pakistan, med många döda och skadade som följd. Dödssiffran har stigit till 21 och insatsen är avslutad, uppger polisen till nyhetsbyrån AFP.

Den pakistanska talibanrörelsen TTP tog på sig ansvaret, något som senare tillbakavisades av en talesman.

Fyra beväpnade män attackerade under morgonen, lokal tid, ett universitet i Charsadda i nordvästra Pakistan, ungefär tre mil från Peshawar där en blodig skolattack inträffade 2014.

Gärningsmännen tog sig in på skolan och öppnade eld i klassrum och sovsalar. Angriparna var kvar i lokalerna i tre timmar, enligt nyhetsbyråer.

–Beväpnade angripare har tagit sig in på universitetsområdet, sade den biträdande rektorn Fazal Raheem Marwat till nyhetsbyrån AFP.

–Alla studenter har evakuerats från studenthemmen, men attentatsmännen gömmer sig fortfarande i olika delar av universitetet och några studenter och lärare är fast därinne, sade polismannen Saeed Wazir till Reuters.

Senare uppgavs insatsen mot angriparna ha avslutats. En talesperson för militären skriver på Twitter att fyra attentatsmän har dödats.

”Talibangrupp inte bakom”

Den pakistanska talibanrörelsen TTP tog först på sig attacken.

–Våra fyra självmordsangripare genomförde attacken mot Bacha Khan-universitetet i dag, säger Umar Mansoor, befälhavare i Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) över telefon till AFP.

Enligt Mansoor var attacken mot universitetet en hämnd för en tidigare militäroffensiv mot talibanerna i de pakistanska stamområdena.

Den officiella talespersonen för den pakistanska talibanrörelsen tillbakavisade senare uppgifterna om att gruppen ligger bakom skolattacken, rapporterar AFP.

Olika uppgifter

Det förekom också olika uppgifter om antalet skadade och döda. Flera explosioner ska ha hörts enligt vittnen, och tung, ihållande skottlossning.

En räddningsarbetare som den pakistanska tidningen Dawn talat med uppger att en räddad student sagt att 60 till 70 studenter har skjutits i huvudet av angriparna.

3 000 går på skolan

Läraren Shabir Khan var på väg till jobbet när attacken inleddes. Enligt tv-kanalen Geo angreps universitetet vid halv tio-tiden på förmiddagen, lokal tid.

–De flesta studenter och anställda befann sig i klassrum när skottlossningen började, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt en student som citeras av tidningen Express Tribune tog sig de beväpnade männen in genom en sidoentré i närheten av studenthemmen och öppnade eld urskiljningslöst.

Omkring 3 000 studenter går på skolan, skriver Dawn.

Sharif beklagar

Premiärminister Nawaz Sharif säger i ett uttalande att han är ”djupt sorgsen över den tragiska terrorattacken mot Bacha Khan-universitetet”, rapporterar CNN:

”Samtidigt som han fördömer den fega attacken sade premiärministern att de som dödar oskyldiga studenter varken har tro eller religion”, står det i uttalandet.

Talibaner kontrollerar

Charsadda ligger i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, som drabbats av flera militanta attacker under det senaste decenniet.

Katrin Kisswani, ordförande för organisationen Läkare utan gränser i Sverige, befann sig i området under översvämningarna 2010 där hon arbetade på ett sjukhus. Hon vittnar om det svåra säkerhetsläget.

–Provinsen ligger ganska nära gränsen till Afghanistan, ett område som är under talibanernas kontroll, säger hon till SVT.

–Det är absolut olyckligt när sådana här attacker direkt mot civila sker, det skadar området och hela landet.

Tidigare attacker i Pakistan

Några av de senaste attackerna i Pakistan:

20 december 2015:

En talibansk självmordsbombare dödar 26 personer i Mardan i nordvästra Pakistan.

13 december 2015:

En bomb på en marknad i ett område med många shiamuslimer i ett stamområde i nordvästra Pakistan dödar minst 23 personer.

23 oktober 2015:

En bomb som riktas mot shiamuslimer i Jacobabad i södra Pakistan dödar 24 personer.

18 september 2015:

De pakistanska talibanerna angriper en flygbas nära Peshawar och dödar 29 personer, de flesta militärer.

13 maj 2015:

Beväpnade män öppnar eld mot shiamuslimer i en buss och dödar 43.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.