Över 100 människor dödades den 18 juli 2015, de flesta shiiter, vid en attack mot en marknad i Khan Beni Saad, omkring 30 kilometer nordöst om Bagdad i Irak. Attacken var en av de dödligaste i Irak under de senaste tio åren och genomfördes av Islamiska staten (IS). Foto: TT

Fem länder värst drabbade av terror

Uppdaterad
Publicerad

Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Syrien är de fem länder som är värst drabbade av terror. Samtidigt drabbar terrorn i Europa allt oftare allmänheten.

Under 2014 dödades 32.685 människor i terrorattentat. Det visar siffror i 2015 års rapport från Global Terrorism Index (GTI). Det var den hittills högsta siffran som noterats och innebar en ökning med 80 procent jämfört med 2013 då 18.111 personer dödades i terrordåd.

De allra flesta av attentaten, 78 procent, genomfördes i fem länder: Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Syrien.

Terroriströrelsen IS

Siffran på dödade personer i terrordåd var 2014 fem gånger så hög som år 2000.

Fler länder drabbade

Mellan 2013 och 2014 ökade antalet länder som drabbades av en eller flera terroristattacker från 88 till 93. 

Enligt Global Terrorism Index inträffade bara en av de tjugo dödligaste attackerna under 2014 i Europa, nämligen nedskjutningen av flygplanet från Malaysia Airlines över Ukraina då 298 människor fick sätta livet till. Det gör attacken, som anses ha utförts av separatister i östra Ukraina, till 2014 års femte dödligaste attack.

Att attacken ska definieras som terrorism är dock långtifrån alla experter överens om. Bland annat syftade den inte till att sprida allmän rädsla hos en befolkning, vilket är en av definitionerna på terrorism.

–  Det mesta talar för att separatisterna av misstag sköt mot något som de uppfattade som ett legitimt militärt mål, säger terrorismexperten Hans Brun till SVT.

670 dödade i en attack

Den terroristattack som dödade flest människor under 2014 genomfördes i Irak. Vid attacken stormade terrorister från IS (Islamiska staten) ett fängelse i staden Badush, släppte ut sunnitiska fångar och dödade 670 shiitiska fångar.

I rapporten noteras också att terrorgruppen Boko Haram under 2014 gick om IS i den makabra statistiken över hur många människor man tog livet av. Vidare framgår av rapporten att fler länder upplevt att mer än 500 personer dödats av terror, från fem länder 2013 till elva länder 2014.

Samtidigt skriver rapportförfattarna att minst 437.000 människor dödas årligen vid ”vanliga” mord.  Risken är 13 gånger så stor att man dödas vid ett mord än att man dör i en terrorattack.

Global Terrorism Index baseras på data från Global Terrorism Database (GTD) där man samlat information om mer än 140.000 terrorattacker sedan 1970. Studierna och analyserna  i GTD utförs av amerikanska National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START) vid the University of Maryland. 

Global Terrorism Index bygger på data från 162 länder och över 99 procent av världens befolkning.

”Obscena” siffror

Vi är bara i början av året och några översiktliga siffror över terrordåd under 2015 är svåra att få fram. Men enligt terrorismexperten Hans Brun fortsatte i fjol den dystra utvecklingen från 2014. De allra flesta offer i terrordåd dödas av islamistiska terrorister. Och det är fortsatt de fem länderna Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Syrien, som är mest drabbade.

Över 18.800 civila har dödats i Irak och fler än 36.000 civila har skadats från januari 2014 till oktober 2015. Detta enligt en rapport från FN där siffrorna kallas obscena. Enligt rapporten har även över tre miljoner människor tvingats på flykt på grund av våld under samma tid.

De flesta morden och övergreppen, men långt ifrån alla, utförs av Islamiska staten (IS). I en annan rapport skriver människorättsorganisationen Amnesty att det som sker kan utgöra krigsbrott.

”En pågående massaker”

– Det som sker i Irak och Syrien är som en ständigt pågående massaker. Mycket av vad som händer har vi nog ännu inte fått veta något om. Vi får gå till massmorden under terrorväldet i Kambodja på 1970-talet för att hitta något liknande, säger Hans Brun. 

Under 2015 har även Europa, särskilt Frankrike, drabbats av terror. Tendensen nu är att fler människor dödas i varje attack men totalt dödades fler vid terrordåd i Europa under 1970-talet. Då var det famförallt den nationalistiska terrorn, främst från irländska IRA, som skördade offer.

– Men de dåden riktade sig oftast inte mot allmänheten som dåden i exempelvis Paris, säger Hans Brun.

Dåd i Madrid värst i Europa

De fyra dödligaste terrordåden i Europa sedan år 2000 har drabbat Madrid, Paris, Oslo och London:

* Den 11 mars 2004 detonerade tio bomber vid järnvägsstationen Atotcha i Madrid, Spanien. 191 människor dog och 600 skadades. Myndigheter trodde först att separatiströrelsen ETA låg bakom dådet, men senare tog en al-Qaida-anknuten rörelse på sig attentatet.

* Den 7 juli 2005 gick islamistiska självmordsbombare till attack mot en dubbeldäckarbuss och tre tunnelbanetåg i London, Storbritannien. 52 människor dog och över 700 skadades. Attacken var den första utförd av en självmordsbombare i Europa.

* Den 22 juli 2011 dödade högerextremisten Anders Behring Breivik totalt 77 människor i regeringskvarteren i centrala Oslo och på Utöya.

* Tre samordnade grupper av islamistiska terrorister gick till attack på flera platser i och utanför Paris den 13 november 2015. Vid attackerna dog 130 personer och över 350 skadades.

* En omdiskuterad händelse som många betraktar som ett terrordåd riktat mot ett europeiskt land inträffade den 31 oktober 2015. Då dog 224 personer när ett ryskt passagerarplan kraschade i Sinaiöknen i Egypten. Det är dock ännu inte fastslaget att det rör sig om ett terrordåd. Ryska utredare hävdar det medan deras egyptiska kolleger inte hittar något som indikerar att kraschen orsakats av något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet