MH17 störtade plötsligt nära staden Hrabove i östra Ukraina. Flygplanet blev troligtvis nedskjutet och exploderade i luften. Foto: TT

Utredning: MH17 sköts ned av rysktillverkad missil

Uppdaterad
Publicerad

Den slutliga haverirapporten från nederländska utredare slår fast att MH17 sköts ned med en rysktillverkad luftvärnsrobot, uppger nederländska medier. Haverirapporten om vad som hände med det malaysiska flygplanet presenteras senare under dagen.

I dag ska det bringas klarhet i vad som egentligen hände när MH17 kraschade över Ukraina. De nederländska utredarna presenterar i dag den slutliga haverirapporten om händelsen. Enligt TT, som hänvisar till den nederländska tidningen Volkskrant, fastslår utredarna att det malaysiska flygplanet sköts ned med en rysktillverkad luftvärnsrobot av typen BUK, avfyrad från separatistkontrollerat område. Volkskrant citerar tre källor som stått den officiella utredningen nära.

Utredningen väntas inte peka ut vem eller vilka som eventuellt har skjutit ned flygplanet. Fokus ligger på det rent tekniska, uppger TT.

Flight MH17

Störtade över rebellkontrollerat område

Malaysiska MH17 kraschade den 17 juli 2014, nära staden Hrabove i rebellkontrollerat område i östra Ukraina. Flygplanet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur. De flesta av offren, 193 passagerare, var nederländare – vilken är anledningen till att Nederländerna leder arbetet med den slutliga haverirapporten.

Vad som hände är mycket omtvistat. Ukrainska myndigheter gick tidigt ut och hävdade att flygplanet skjutits ned med en rysktillverkad luftvärnsrobot av typen BUK. Det är ett vapensystem som Ukrainas armé har, men även de pro-ryska rebellerna har flera gånger sagt sig ha tillgång till det.

USA pekar ut Ryssland

Bara dagar efter händelsen gick amerikanska myndigheter ut och påstod att man hade satellitbilder som visade avgasröken från en raket som avfyrats mot MH17. Infraröda sensorer ska också ha visat hur flygplanet exploderade i luften, enligt amerikanska tjänstemän. Även de amerikanska myndigheterna sa att det troligtvis rörde sig om en BUK-robot. De antydde att det är ett så pass avancerat vapen att den som avfyrat roboten måste ha fått rysk träning eller hjälp för att klara av det.

Moskva förnekar inblandning

Ryssland har dock hela tiden förnekat att Moskva skulle vara inblandat i händelsen. Ryssland hävdar istället officiellt att MH17 sköts ned av ett ukrainskt flygplan. Likaså har pro-ryska rebeller förnekat all inblandning. Rebellerna hävdar att de inte har tillgång till vapen som kan skjuta ned passagerarflygplan. Samtidigt har flera internationella medier rapporterat att pro-ryska rebeller själva uppgett under stridernas gång att de tagit kontroll över minst en BUK-robot.

Att flygplanet sköts ned är dock båda sidor överens om.

Träffades av föremål i luften

I en preliminär rapport i september 2014 konstaterade nederländska utredare från The International Civil Organization att flygplanet träffats av ett föremål i luften och att ett ”högenergi-objekt har penetrerat flyplanet utifrån”. Föremålet fick planet att splittras i luften, enligt utredningen.

Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag uppgav nyligen att den troliga nedskjutningen kan komma att ingå i en utredning om krigsbrott i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet