Analysen av MH17:s svarta lådor visar att planet blev nedskjutet. Alla 298 som var ombord dog, enligt FN kan det röra sig om ett krigsbrott. Foto: TT

Ukrainas analys: Planet blev nedskjutet

Uppdaterad
Publicerad

298 personer dog i flygkraschen. Enligt Ukrainas säkerhetstjänst visar nu analyser av de svarta lådorna att det malaysiska passagerarplanet, som störtade i rebellkontrollerat område i östra Ukraina den 17 juli, blev nedskjutet.

Det säger Andrej Lysenko, talesperson för Ukrainas säkerhetstjänst, på en presskonferens i Kiev i dag. Enligt Lysenko har experter analyserat informationen i lådorna.

Andrej Lysenko säger att planet träffades av splitter och störtade på grund av ett massivt explosivt tryckfall, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Flight MH17

Ukrainska armén uppges ta över

Planet förmodas allmänt ha blivit nedskjutet. Ukrainska myndigheter och de flesta västländer anser att de proryska rebellerna, som kontrollerar delar av östra Urkraina, sköt ned planet medan man i Ryssland håller den ukrainska regeringen ansvarig för flygkraschen där 298 människor miste livet.

Strider i området hindrade på måndagen OSSE:s observatörer att nå nedslagsplatsen för andra dagen i rad.

Senare under måndagen kom uppgifter om att rebellerna förlorat kontrollen över delar av området kring vraket efter det malaysiska planet.

Ryssland: Stoppa era ”underlydande”

Rysslands och USA:s utrikesministrar diskuterade Ukrainakrisen i telefon i söndags. De var överens om vikten av en snabb vapenvila, men där slutade enigheten, skriver AFP.

Sergej Lavrov uppmanade USA att säga åt sina ”underlydande” att sluta hindra den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s arbete vid flygplansvraket. Observatörer från OSSE har inte kunnat nå nedslagsplatsen på grund av artillerield i närheten.

USA:s John Kerry å sin sida uppmanade Ryssland att stoppa flödet av tunga vapen över gränsen och upphöra med artilleribeskjutning mot Ukraina.

Samtidigt förbereder EU och USA utökade sanktioner mot Ryssland. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger dock att sanktionerna inte kommer att uppnå sina mål utan bara kommer att göra Ryssland mer ekonomiskt självständigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet