Foto: TT

Många civila offer i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Över 18800 civila har dödats i Irak och fler än 36000 civila har skadats från januari 2014 till oktober 2015.

I rapporten från FN kallas siffrorna för obscena. Enligt Rapporten har även över tre miljoner människor tvingats på flykt pga våld under samma tid.

Det är framförallt IS som begår övergreppen, men även irakiska säkerhetsstyrkor och Peshmergakrigare utsätter civila för våld.

Terroriströrelsen IS

Amnesty skriver i en annan rapport att Peshmergastyrkor från det kurdiska regionala självstyret (KRG) och kurdisk milis i norra Irak har ”schaktat bort, sprängt och bränt ner tusentals hem i vad som verkar vara ett försök att rycka upp arabiska samhällen med rötterna som hämnd för deras upplevda stöd för den så kallade Islamiska staten (IS)”.

”Kan utgöra krigsbrott”

Amnesty bygger rapporten på fältobservationer i 13 byar och städer, och vittnesmål från över 100 ögonvittnen och offer för tvångsförflyttningar. Enligt Amnesty styrks uppgifterna i rapporten också av satellitbilder som uppges visa omfattande förstörelse utförd av i första hand peshmergastyrkor.

”KRG:s styrkor verkar gå i spetsen för en gemensam kampanj som handlar om att tvångsförflytta arabiska samhällen genom att förstöra hela byar i de områden som de har återtagit från IS i norra Irak” skriver Amnestys Donatella Rovera, som har genomfört fältstudien i norra Irak, i ett uttalande.

”Tvångsförflyttningar av civila och den avsiktliga förstörelsen av hem och egendom utan att det finns ett militärt berättigande, kan utgöra krigsbrott”, fortsätter Rovera i uttalandet.

Tidigare anklagelser

Amnesty presenterade en liknande rapport i oktober förra året, men då handlade det om den kurdiska YPG-gerillan, som bekämpat IS i norra och nordöstra Syrien.

Men trots att YPG kraftfullt tillbakavisade Amnestys anklagelser i oktober, meddelade man på tisdagen enligt nyhetsbyrån AFP att fyra peshmergakrigare ska ställas inför rätta, anklagade för att ha förstört egendom i en ort som återtagits från IS för flera månader sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet