Foto: TT

Bilbomb mot poliser i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre människor har dödats och 45 uppges ha skadats efter en bombexplosion i Diyarbakir i östra Turkiet. Attacken ska ha skett mot en polisenhet, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Reuters ska explosionen ha orsakats av en bilbomb riktad mot ett bepansrat polisfordon. Enligt vittnesmål var explosionen mycket kraftig och svart rök och bråte spreds i de centrala delarna av miljonstaden.

Fjärrstyrd laddning

En bil fylld med sprängmedel ska ha stått i vägkanten och detonerats  med fjärrstyrning när polisfordonet körde förbi. Hittills har tre personer avlidit och 45 skadats. 12 av de skadade ska vara poliser och 5 interner som skulle transporteras från ett fängelse till ett annat, uppger säkerhetskällor till Reuters. Några av fångarna ska ha varit militanta medlemmar av den terrorstämplade kurdiska rörelsen PKK.

Orolig region

Staden Diyarbakir i den sydöstra delen av landet har en stor kurdisk befolkning och har varit ett centrum för den kurdiska självständighetsrörelsen.

Sedan den bräckliga fredsprocessen kollapsade i juli har det varit upprepade strider mellan kurdisk milis och säkerhetsstyrkor. Rebellerna har utfört flera attentat riktade mot turkisk polis och militära mål. Enligt oppositionella politiker ska även omkring 500 civila ha mist livet i oroligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.