Chockade elever samlas utanför skolan efter skjutningen där två 14-åriga flickor dödades och tre andra ungdomar skadades svårt. Foto: TT

Bjöd in vännerna på lunch – sen sköt han

Uppdaterad
Publicerad

Den elev som sköt ihjäl två ungdomar och skadade tre andra svårt på en skola i Marysville i Washington i USA tidigare i veckan, hade sett ut sina offer på förhand. Han bjöd dem på lunch och sköt sedan ihjäl dem vid bordet, visar polisens utredning.

Skytten, en 15-årig elev vid skolan, sköt först fem av sina vänner innan han tog sitt eget liv. Polisen vet fortfarande inte något om motivet, men nya uppgifter visar att kallhamrad planering låg bakom skjutningen.

– Det vi vet är att gärningsmannen hade stämt möte med sina vänner vid ett bord i skolans matsal via sms, säger den lokale sheriffen Ty Trenary på en presskonferens sent på måndagskvällen svensk tid.

När vännerna anlände öppnade 15-åringen eld vid bordet. En 14-årig flicka dog omedelbart, en annan avled på sjukhuset på söndagen. En 14-årig flicka och en 15-årig pojke fick livshotande skador, medan en 14-årig pojke vårdas med allvarliga skador.

Vittne: ”Hörde fyra skott”

Många av skolans 1.200 elever evakuerades efter skottlossningen som ägde rum vid lunchtid på fredagen lokal tid, andra ombads stanna i klassrummen.

– Jag hörde fyra skott och de var bakom mig. Jag såg en pistol riktad mot ett bord. Sedan sprang jag ut mot utgången, sade en av eleverna till lokal tv på fredagen, skriver AFP.

Vid skjutningen använde pojken en 40-kalibrig pistol som tillhörde en av hans anhöriga.

Hade utsetts till skolans ”prins”

Den 15-årige gärningsmannen beskrivs av elever på skolan som populär, bara en vecka före skolskjutningen valdes han till skolans ”prins” vid Marysville-Pilchuck High Schools årliga skolbal. Polisen går nu igenom en stor mängd sms, telefonsamtal och inlägg i sociala medier för att försöka få veta mer om 15-åringens motiv.

– Jag vet inte om vi någonsin kommer att få veta varför, säger sheriffen Ty Trenary.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.