Demonstranter håller upp en bild på bokhandlaren Lee Bo under en protest i Hongkong tidigare i mars. Arkivbild. Foto: TT

Bokhandlare tillbaka i Hongkong

Publicerad

Ytterligare en av de fem bokhandlare som försvann från Hongkong förra året, och som tros ha befunnit sig i Kina, har nu återvänt, uppger Hongkongpolisen.

Myndigheterna ska ha träffat brittisk-kinesiske Lee Bo efter att han anlänt från Fastlandskina, enligt ett uttalande på torsdagen.

Tidigare har även Cheung Chi Ping och Lui Por återvänt till Hongkong. De ska ha vägrat att diskutera sina fall närmare.

Lee Bo visades upp i kinesisk tv i februari och sade då att han hade åkt till fastlandet på eget initiativ. Storbritannien menar dock att han förts bort mot sin vilja.

De fem bokhandlarna, däribland svenske Gui Minhai, arbetade på ett förlag i Hongkong som bland annat sålt böcker med skvaller om det kinesiska kommunistpartiets ledare.

Hanteringen av deras fall har väckt omfattande kritik från omvärlden och den kinesiske regimen har anklagats för att inte respektera Hongkongs autonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.