Strikta ransoneringar gäller i totalt 130 stadsdelsområden med vattentillförsel endast några timmar var tredje dag. Foto: TT

Bolivia kämpar mot vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Bolivianska myndigheter söker desperat efter outnyttjade vattentäkter för att lösa den svåra vattenbristen i landet. I huvudstaden La Paz protesterar människor mot strikta ransoneringar.

– Jag har inga pengar kvar, jag går ut på gatan varje dag för att vänta på leveranserna från Epsas (det statliga vattenbolaget), men de kommer inte, säger Sofía, invånare i byn Mallasa söder om La Paz, till tidningen El Deber.

Tankbilarna med vatten har inte nått Mallasa på flera dagar, enligt tidningen. Men den som har råd kan köpa vatten från privata reserver, som tappas upp på flaskor och säljs dyrt av bilburna försäljare.

En kvinna som bor i den välbärgade stadsdelen Zona Sur i La Paz berättar för El Deber att hon kommit över en tank på 500 liter vatten för 800 bolivianos (omkring 1.000 kronor).

Vattendammar nära att sina

Torkan – den värsta i Bolivia på 25 år – har pågått i drygt två veckor och plågar flera av landets största städer, samtidigt som många jordbrukares odlingar och boskap hotas av vattenbristen. Situationen är värst i La Paz och förstaden El Alto, vars vattendammar är nära att helt sina.

Strikta ransoneringar gäller i totalt 130 stadsdelsområden med vattentillförsel endast några timmar var tredje dag. Flera protester och gatublockader har hållits i veckan av invånare, som skanderat: ”Queremos agua!” (”Vi vill ha vatten!”).

Myndigheterna hoppas kunna öka antalet vattentankbilar på stadens gator till 80 till i helgen, enligt El Deber.

Skjuter upp operationer

Bristen drabbar även offentliga institutioner. Minst två sjukhus i La Paz rapporteras ha tvingats skjuta upp operationer, och för att spara vatten i skolor har loven i städerna La Paz, Sucre och Potosí tidigarelagts.

Även näringslivssektorer som turism och livsmedelsindustri påverkas. Bland annat har landets största ölproducent tvingats vidta åtgärder för att försöka minska sin vattenanvändning.

Nödläge utlystes i hela Bolivia i måndags, vilket bland annat tillåter regeringen att spendera mer pengar på akut krisarbete.

Konkreta åtgärder

Samtidigt jagar man långsiktigare lösningar. Ett antal sjöar belägna uppe i bergen kring La Paz har identifierats som möjliga alternativa vattentäkter för staden, och president Evo Morales har framställt krisen som en möjlighet att permanent förbättra landets vatteninfrastruktur.

Tre konkreta åtgärder har lyfts fram: storskaligt brunnborrande, kanalisering av vatten från floder och byggande av stora akvedukter till La Paz, skriver tidningen La Razón.

Fakta: Känsligt för klimatförändringar

Bolivia är, enligt FN, ett av de länder i världen som är mest sårbara för konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

En stor del av vattenförsörjningen är beroende av smältvatten från glaciärer, som blivit allt mindre på grund av förändrade vädermönster.

Samtidigt har den årliga regnperioden blivit kortare de senaste åren. Vanligtvis borde den ha inletts vid den här tiden på året.

En annan orsak till den svåra torkan är att väderfenomenet El Niño varit särskilt starkt i fjol och i år.

Bedömare har även lyft fram att för lite har gjorts för att hitta nya vattentäkter och anpassa vattenförsörjningen till befolkningsökningen och inflyttningen till städerna de senaste årtiondena.

Dessutom pekas utländska företags gruvdrift ut som en stor vattenslukare.

Källa: BBC. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.