Boris Johnson (till höger) skriver nu om sina tankar om vad det brittiska EU-utträdet kommer innebära för framtiden. Foto: TT

Boris Johnson: ”Lämna-sidan har inte drivits av oro för invandring”

Uppdaterad
Publicerad

De som röstade för att lämna EU i det brittiska valet gjorde det inte på grund av oro för situationen med invandring till Storbritannien. Det menar en av brexit-sidans stora profiler, Tory-partiets Boris Johnson, som nu talar ut i en kolumn hos tidningen The Telegraph.

– Det sägs att de som röstade för att lämna främst drivits av oro för invandringen. Jag tror inte att det är så, skriver Johnson i sin text som publicerades på The Telegraph sent på söndagskvällen.

Han skriver att motiven hos lämna-sidans väljare ifrågasätts, om de verkligen vet vad som stått på spel. För Boris Johnson har kampanjen talat sitt tydliga språk.

Brittisk EU-omröstning

– Efter att ha träffat tusentals människor i samband med kampanjen, kan jag säga att den främsta frågan har varit kontroll – en känsla bland folk att den brittiska demokratin har underminerats av EU:s system, skriver han, och fortsätter:

 – Vi ska återta denna vitala kraft till folket, att kunna sparka ut de som bestämmer i samband med val för att kunna välja nya.

Känga mot ”jobb-förstörande EU”

Den karismatiske och tillika kontroversielle Boris Johnson, före detta borgmästare i London, har under flera års tid jobbat för att få till stånd ett brittiskt utträde ur EU – tvärtemot vad partikollegan och nu avgående premiärminister David Cameron förespråkat.

Nu har Johnson fått det valresultat han så länge kämpat för, Cameron har avgått och helt plötsligt är mannen med den ljusa flygiga kalufsen favorit till att ta över partiet och premiärministerposten. Denna heta fråga nämns inte i texten.

I kolumnen passar han däremot på att, som så många gånger tidigare, rikta en känga mot den union man nu ska börja förhandla med om att få lämna.

– Jag tror att miljontals människor som röstat lämna också inspirerats av en tro på att Storbritannien är ett storartat land, och att vi utan jobb-förstörande EU-byråkrati kan överleva och frodas som aldrig för, skriver han i The Telegraph.

Verkar inte ha någon brexit-brådska

Samtidigt som bokstäverna i Johnsons kolumn nästan lyser av glädje över att det brittiska folket stått upp för sin demokratiska rätt, och gjort sig av med den enligt honom så besvärande EU-byråkratin, ser han fram emot stora spännande samarbeten inom Europa i framtiden.

– Det kommer bli intensifierade samarbeten och partnerskap i Europa inom ett stort antal områden; konst, vetenskap, universitet och miljöfrågor.

Han lovar att britterna i fortsättningen ska kunna få åka och studera eller jobba inom EU. I sin text lyfter han även fram handeln som en viktig fråga – inte heller där bör man oroa sig, menar Boris Johnson som pratar om en framtid där Storbritannien har fortsatt tillgång till EU:s inre marknad.

– Den enda förändringen, och det är ingen större brådska med det, är att Storbritannien kommer att ta sig ur EU:s extraordinära och oklara system för lagstiftning, skriver han och fortsätter:

– Detta kommer inte att innebära något hot, däremot gyllene möjligheter för det här landet att stifta lagar och bestämma om skatter utifrån behoven i Storbritannien.

Försöker lugna EU-medborgare

Vidare hänvisar ex-borgmästaren till de över 16 miljoner britter som röstat för att stanna i EU. I sin text hänvisar han till dem som ”grannar, bröder och systrar som gjort vad de ändå trott varit rätt”.

Johnson försöker även lugna många av som bor och jobbar i Storbritannien som inte är brittiska medborgare.

– EU-medborgare som bor i det här landet kommer ha sina rättigheter fullt skyddade, likaså för brittiska medborgare som bor i EU.

Från Skottland kommer redan indikationer om att det kan bli aktuellt med en ny folkomröstning, i det brittiska EU-valet röstade nämligen 62 procent av skottarna för att stanna kvar.

Ingen aptit på ny folkomröstning

Dessutom har Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister och ledare för skotska nationalistpartiet, sagt att en andra folkomröstning är ”högt trolig” och att Skottland kommer börja förhandla med EU om att skydda dess plats i unionen. Någon ny skotsk EU-omröstning är dock inte Boris Johnson speciellt sugen på.

– Vi hade en skotsk folkomröstning 2014, och jag känner inte någon verklig aptit för ännu en snart, skriver han.

”Historien kommer ge folket rätt”

Boris Johnson avslutar sin text med att kommentera vad han anser att det brittiska folkets vilja att rösta igenom ett EU-utträde är ett tydligt tecken på:

– Det råder ingen tvekan om att många har stått upp för sig själva. Men de har också stått upp för demokrati, och historiens dom kommer att vara den att det brittiska folket hade rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet