Foto: AP

Bortförd flicka hittad i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

En av de över 200 skolflickor som rövades bort av den extremistiska jihadistmilisen Boko Haram för två år sedan har hittats. Hon är den första som räddats sedan flickorna kidnappades från orten Chibok 2014.

Hon hittades av aktivister i Sambisaskogen i delstaten Borno i nordöstra Nigeria, uppger en ledare för gruppen Bring back our girls, som kämpar för att de bortförda barnen ska släppas. En källa till BBC berättar att hon hittades med en litet barn.

– Hon träffade sina föräldrar innan hon togs till militärbasen i Damboa, sade den lokala ledaren Ayuba Alamson Chibok.

Boko Haram

Flickan har nu tagits till sin hemstad Mbalala, som ligger i närheten av Chibok. När hon fördes bort var hon 17 år, i dag är hon 19. Flera källor uppger för nyhetsbyrån AFP att flickan tycks ha fött barn under tiden i fångenskap.

Enligt BBC har hon berättat att alla flickorna fortfarande är kvar i fångenskap, förutom sex av dem dött.

Andra kvar i fångenskap

I april 2014 rövades 276 flickor bort, men några lyckades fly. Tills i dag trodde man att de resterande 219 flickor var kvar i Boko Harams fångenskap. Flickorna tros ha blivit sålda som slavar eller tvingats gifta sig.

Masskidnappningen i Chibok skapade rubriker runt hela världen och utlöste en våg av vrede både i Nigeria och utomlands. Militären har gjort flera insatser mot Boko Haram men ingen av de 219 flickorna har kunnat räddas tills nu. Den senaste tiden har flera offensiver gjorts i området där flickan hittades.

Visades i video

En videoinspelning som offentliggjordes i mitten av april i år visade flera av de flickor som fördes bort. Föräldrar till skolflickor identifierade då sina döttrar i filmen. Inspelningen var då det första synliga beviset på de kidnappade flickorna sedan en filmupptagning i maj 2014.

Videon offentliggjordes av myndigheter i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. På videon syns 15 flickor som säger att de behandlas väl men att de vill återvända till sina hem.

Om Boko Haram

  • Enligt Global Terrorism Index, en rapport som tas fram av USA-baserade Institute for Economics and Peace, har den sunniextremistiska gruppen Boko Haram blivit ”den mest dödliga terroristgruppen i världen”. Tusentals människor har dödats och miljoner är på flykt.
  • Gruppen tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet är att införa en islamisk stat. Men den är även verksam i Tchad, Niger och norra Kamerun. Enligt Amnesty har Boko Haram kring 15 000 medlemmar.
  • Namnet Boko Haram betyder ungefär ”västerländsk utbildning är förbjuden” på språket hausa. Gruppen kallar sig självt ibland för Islamiska statens västafrikanska provins (Iswap). Gruppens ledare Abubakar Shekau svor trohet till terrorrörelsen Islamiska staten i fjol.
  • Boko Haram förlitar sig i allt större utsträckning på barn. Inte sällan tvingas små flickor agera självmordsbombare eftersom de lätt passerar obemärkt förbi på offentliga platser, exempelvis marknader.
  • President Muhammadu Buhari svors in som president i Nigeria i maj i fjol. Då lovade han bland annat att ”krossa” Boko Haram innan året var slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet