I juni förra året utfördes ett självmordsdåd på en marknad i Maiduguri i Nigeria. Foto: TT

Vägrar gifta sig – tvingas bli självmordsbombare

Uppdaterad
Publicerad

Unga flickor som vägrar att gifta sig med Boko Harams medlemmar tvingas bli självmordsbombare. Det vittnar flickor som har undsluppit gruppens klor om. Samtidigt visar en ny video flera av flickorna som fördes bort av extremistgruppen 2014 – det första filmbeviset på två år.

Det är snart två år sedan den nigerianska islamistgruppen Boko Haram kidnappade 276 flickor från en skola i Chibok i norra delen av landet. Majoriteten av flickorna är fortfarande försvunna. Dessutom har terrorgruppen kidnappat ytterligare omkring 2.000 kvinnor och barn vid andra tillfällen.

I en ny rapport från FN:s barnfond Unicef beskrivs hur ett ökande antal barn används som självmordsbombare i Kamerun och Nigeria. Det senaste året har fenomenet ökat tiofaldigt. I dag utförs nästan ett av fem självmordsdåd av barn, och över tre fjärdedelar av självmordsbombarna är flickor, skriver The Independent.

Boko Haram

Måste granskas

Enligt Unicef i Nigeria vittnar flickor, som undsluppit terrorgruppens klor, om att Boko Haram ibland tvingar barn som vägrar att gifta sig med terrorgruppens medlemmar att genomföra självmordattacker.

Unicefs talesperson för Väst- och Centralafrika menar att det behövs en bred granskning av fenomenet barn som blir självmordsbombare.

– Det finns ingen enskild profil. Ibland beror det på tryck eller på tvång... de kanske inte vet vad de gör överhuvudtaget, säger Laurent Duvillier till The Independent och fortsätter:

– Men det är aldrig barnets fel. De tar inte besluten; de väljer inte måltavla.

Lyder order

Att just barn i ökande utsträckning utnyttjas som självmordsbombare beror på att de väcker mindre misstänksamhet än vuxna.

– Vem skulle kunna tro att en åttaåring bär på en bomb som kan döda dig? frågar sig Laurent Duvillier.

Ibland drogas barnen och bär på fjärrutlösta bombbälten.

Giftermålen hos Boko Haram sägs ibland inte vara annat än ritualiserade våldtäkter. Övergreppen är ytterligare en anledning till att flickorna används för självmordsattacker – de har blivit vana att lyda order utan att ifrågasätta dem.

Identifierat sina barn

På onsdagen kom uppgifter om att föräldrar till två av flickorna som kidnappades i Chibok har siktat sina barn i en av Boko Harams videofilmer, skriver nyhetsbyrån Reuters. En annan mamma ska ha identifierat fem av de kidnappade flickorna.

– De var definitivt våra döttrar... allt vi vill är att regeringen ska föra tillbaka våra flickor, säger Yana Galang, en av mödrarna, till Reuters.

Sammanlagt figurerar omkring 15 flickor i filmen som lämnades över till lokala myndigheter på tisdagen. I filmen säger flickorna att de behandlas väl, men att de vill hem till sina familjer. De ber den nigerianska regeringen att samarbeta med Boko Haram för att få dem fria.

Det är fortfarande okänt var flickorna hålls fångna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet