Storbritanniens premiärminister David Cameron har reagerat starkt på bilden på den döde pojken Aylan. Foto: TT

Bilden på Alan får politikerna att agera

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtskärande bilder på den drunknade syriske treåringen Alan Kurdi har hjälpt till att öka trycket på Europas politiker att lösa flyktingkrisen. Brittiske premiärministern David Cameron sade i går att han var ”djupt tagen” av bilderna och i Storbritannien diskuteras nu hur fler flyktingar ska tas emot. Även i Kanada har pojkens öde satt press på regeringen.

Bilden på den livlöse pojken Alan som låg uppspolad på en strand i Turkiet har blivit en symbol för den flyktingtragedi som just nu pågår där hundratusentals människor flyr kriget och tusentals mist livet. 

Mängder av talande, starka och tragiska bilder där pojken blivit en symbol för flyktingskatastrofen sprids nu snabbt.

#flykt

Pojken dog tillsammans med sin fem år äldre bror Galip och deras mamma Rehan, när de flydde från Kobane i Syrien.

Kvar finns nu bara fadern Abdullah Kurdi. Han är syrisk kurd och flydde från inbördeskriget i Syrien till Turkiet med sin familj och var på väg till Kanada när båten förliste utanför Turkiets kust.

Premiärminister David Cameron väntas de närmaste dagarna presentera en plan för hur Storbritannien ska öppna dörren för fler syriska flyktingar, rapporterar brittiska tidningar.

Enligt The Times och Telegraph handlar det om att acceptera ”tusentals”, eventuellt direkt från FN-läger vid Syriens gränser. The Guardian skriver att detaljer kring antal, finansiering och lokalisering snabbehandlas i regeringskvarteren Whitehall.

Översyn pågår

Cameron uppges dock fortfarande vara övertygad om att krisen bara förvärras om Storbritannien går med på att ta emot ett stort antal av de flyktingar som redan befinner sig i Europa.

Den brittiske premiärministern sade på torsdagen att han ”är djupt tagen” av bilderna på Alan Kurdi. Utan att ge några löften sade han att antalet flyktingar som landet är redo att ta emot är ”under översyn”.

En namninsamling som manar regeringen att ta emot fler flyktingar har på kort tid samlat över 325.000 namn.

Skickade pengar

I Kanada har kritik riktats mot regeringen sedan det framkommit att Alan Kurdis familj ville emigrera till Kanada. Pojken omkom tillsammans med sin mamma och äldre bror när en grupp flyktingar försökte ta sig med båt från Turkiet till Grekland. Bara fadern, Abdullah, överlevde.

Alans faster Tima Kurdi bor i Vancouver och berättar att hon hade hoppats kunna hjälpa Abdullah och hans familj till Kanada. Hon hade först försökt hjälpa en annan bror, som bor i Tyskland, men hans ansökan hade avslagits.

Vid en känslofylld presskonferens avslöjade hon att hon hade skickat pengar till Abullah så att han och familjen skulle kunna lämna Turkiet. Senare ringde brodern och berättade om hur hustru och barn hade drunknat.

– Jag sade till honom att jag är så ledsen. Jag skulle inte ha skickat er pengar till resan. Om jag inte hade gjort det så hade ni aldrig åkt, säger Tima Kurdi.

– Jag klandrar inte bara Kanadas regering, jag ger hela världen skulden för detta, fortsatte hon.

”Outhärdligt”

Tragedin har väckt starka känslor i Kanada. Thomas Mulcair, ledare för partiet Ny demokrati som leder i mätningarna inför valet den 19 oktober, berättade tårögd att en av hans parlamentariker hade försök hjälpa pojkens familj.

– Det är helt outhärdligt att vi inte gör någonting. Kanada har en skyldighet att agera, sade han.

Liberalernas ledare Justin Trudeau sade att Kanada omedelbart måste ta emot 25.000 syriska flyktingar medan konservative invandringsminister Chris Alexander avbröt valkampanjen och återvände till Ottawa.

Vi har ändrat stavningen på pojkens förnamn. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet